Els Pressuposts de l’Estat per al 2013

En els diaris de diumenge passat es publicà el projecte de Pressuposts de l’Estat per a l’any que ve, dins del qual hi ha, naturalment, el d’Inversions per comunitats autònomes. En el quadre adjunt hi ha aquest apartat, en el qual hi he afegit dues columnes: la població que hi havia l’any 2011 -que no haurà canviat significativament- i els euros per habitant que s’invertiran.

Davant tot això un es podria fer moltes preguntes: Per què els habitants de les Illes Balears som els que menys rebem de tot l’Estat, darrere Navarra, que té un règim foral de recaptació propi? Si els habitants d’una comunitat autònoma guanyen més que els altres ès lògic que paguin més, però a l’hora de repartir no haurien de rebre tots el mateix si tenen les mateixes necessitats? O és normal que els qui més paguen siguin els que menys reben? És de justícia que entre el 2012 i el 2024 no s’inverteixi ni un euro en els ferrocarrils de Mallorca i en canvi s’acabin les línies d’AVE fins Extremadura, Galícia i el corredor mediterrani, amb les corresponents connexions a Madrid?

I encara una altra: A la gent, li és igual tot això?

8 pensaments a “Els Pressuposts de l’Estat per al 2013

 1. sobre aquest tema en Pere Sampol en fa una gran reflexió en el seu llibre “Espanya no té remei. Un mallorquí al senat”.
  Us el recoman !!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. D’això ens serveix ser tan Pperos?! És que n’hi ha per llogar-hi cadiretes. Ceuta amb 82.000 habitants rebrà més de la meitat del que rebran els Illencs que tenen gairebé 15 vegades la seva població. Per cert, us fixau com Andalusia i Extremadura no en són els més beneficiats, sinó Castella i Lleó. Però aquí seguirem donant la culpa als catalans de tot i als Andalusos i extremenys perquè se’n duen tots els nostres doblers, així ens ho ensenyaren i així ho farem, Castella és innombrable. Bé, fet i fet més ens mereixem, de totes formes ho arreglarem amb un “i tanmateix…”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Es Govern del Sr Zapatero, se dreta va consigui mostrel-mos com era lo més neguetiu de se Historia de de se Democracio; Be, idò en el Sr Zapatero, ses Balears rebian un sixante par cent més que en aquets tant bons des PP. Sa dreta hi ha una cosa dicne de atmira; quant se riba ha un acord per carregerse se esquera, se fa un pla, i tots el repeteixen, fin tenir tothom convensut; Com ara en se arencia, i abans en Espanya un solar; Però si un repasa se historia, se ne dona que aqui on va comença va ser en sa politique de alliberement del Sr Aznar, però com se esquerra no se sap defensar……….

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. I sa libelula es veu que d’aixo no te res a dir. Crec que els pressupots l’han enxempat i li han eliminat la seva partida pressupostaria jejeje

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deu ser que com diu en Dalmau, d’això no li poden donar la culpa a l’herència rebuda dels socialistes…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
 5. Ja que el senyor presi m’inunda es mail demanant sa meva opinió, i ja m’ho reclama es meu estimat  professor frustat diré que el que més em crida l’atenció és la situació d’Euskadi perquè tenint un règim foral a l’estil de Navarra, en surt molt més beneficiada. Però com que desconec la lletra del règim foral (a dia d’avui no ho tenc previst llegir-lo) i dels presupostos (a fnals d’any quan surti a des BOE ja en xerrarem) no tenc coratge d’extendre la meva crítica, no som tant valent com alguns dels meus companys comentaristes de card.cat ni tenc el do de l’omniscència del senyor presi. Sí compartesc les qüestions que apunta l’article i que quan s’acabin de perfilar els pressupotos, potser, poguem respondre.

  El que possiblementque no canviarà (perquè la història dels darrers 30 anys així ho confirma sense cap excepció ni una, encara que no hi faltarà, un any o un altre, qualque forofo que doni la culpa exclusiva i perpètua de la situació balear al partit  d’aquell o aquest moment), en major o menor mesura, és el menyspreu de l’Estat en relació a Balears, i la corresponent indignació de qualsevol ciutadà balear amb un mínim de sentit comú. De poc servirà crec també, Ferreret , la conjunció de partits del mateix signe a Madrid i a Balears, talment ha passat en les altres ocasions que això mateix ha coincidit.

  Pd: Ferreret, jo no necessit donar culpes a ningù, i menos d’una cosa on jo no hi pint res de res. Sempre he cregut desitjable que el primer que un ha d’aprendre és asumir la seva part de responsabilitat en els propis actes o actes col•lectius en el que un participa, i el Govern és qui primer hauria de donar exemple d’això. Així que t’agrairia que no m’imputassis arguments que no he utilitzat, i que he procurat evitar sobretot per la seva poca força i bidireccionalitat. Si jo hagués de fer una cosa tan complexe i injusta com un repartiment pressupostari, l’expliaria, i si es seguís demostrant que m’he equivocat, demanaria perdó i me’n tornaria a ca meva.  No necessit,  ni necessitaria, donar culpes ni al veïnat de més aprop, ni al veinat de més enfora, ni al succesor,  ni al predecessor, ni a un tipo que fa uns deu anys que no hi és, ni a un altre que en fa trenta i pico , ni a l’església catòlica, ni al masclisme, ni tan sols a ‘libertad digital’… Per citaralguns dels dimonis de la  humanitat, culpa de tots els mals, que podem extreure d’un escuet anàlisi dels articles més alabats de card.cat.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gràcies per dir-me omniscent, sobretot en aquest article en el qual quasi no he intervengut més q per citar un llibre de Pere Sampol. Deu ser q no tenim clar el concepte d’omniscència….
   De fet, estic intervenint ara pq tu mateix m’has citat i no tenc més remei q contestar-te (per simple educació). Me pareix molt bé la teva opinió, excepte q t’escudis en q encara no està aprovat res i q esperem. Això no lleva q la gent (com hem fet a card.cat) es pugui indignar davant el repartiment q en principi han acordat. Q pot canviar i la cosa millorarà? Potser, però la intenció primera de considerar-nos tan poca cosa als mallorquins ja és prou greu com per expressar la noastra repulsa. Si vols esperam en silenci, no ens queixam pq “res és oficial”, no pressionam i així…. amb un poc de mala sort creuran q hi estem d’acord i ens deixaran tal com estam de malament. Qui no plora, no mama… això ho hauries de saber.

   Sobre els mails… és una cosa personal però ja q ho has tret en xerrarem. Resulta q sempre has criticat la falta d’autocrítica a card.cat (de fet, ja ho discutírem fa temps i te vaig reconèixer q l’autocritica és un dels exercicis més difícils de realitzar), però és q resulta que la dreta aquí surt als comentaris només per criticar i d’autocrítica en fan ben poc (encara esper q comentin aquests temibles pressupostos). Així q pel q veig “els esquerrans de card.cat”, com mos solen anomenar, són tan poc autocrítics com qualsevol altre de dretes (als fets em remet). A través del mail t’ho vaig voler fer saber (a pesar q te costa acceptar-ho) i alhora era una manera d’animar-te a fer un poc d’autocrítica ja que ets dels pocs de dretes de per aquí q de tant en tant en fa un poc.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.