L’any 1901, Antoni Maria Alcover començà la tasca del Diccionari amb la finalitat de “reunir fins allà on sia possible, el tresor meravellós; volem fer l’inventari, tot lo complet que sabrem, de la riquesa, de l’opulència imponderable, estupenda, que en paraules,frases, adagis, modismes i formes té escampada i esparcida la nostra llengua …”, en paraules de l’apòstol de la llengua.
Entre els anys 1926 i 1930 es publicaren els primers volums del Diccionari, una obra ingent que no acabaria fins a la publicació del volum X, l’any 1962, ara fa cinquanta anys.
Antoni Maria Alcover no va poder veure acabada l’obra ja que morí l’any 1932 i l’enorme tasca fou finalitzada per Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner.
La data del cinquantenari de la publicació del darrer volum del Diccionari Alcover Moll, conegut també com a dcvb, coincideix amb el 150è aniversari del naixement del canonge a Santa Cirga, Manacor, i amb el 80è aniversari de la seva mort, a Palma.
Amb motiu d’aquestes efemèrides han estat nombroses les activitats celebrades al llarg de les terres de parla catalana per celebrar-ho. Una de les aportacions més interessants és el portal Alcover, una pàgina web de l’Institut d’Estudis Catalans on l’especialista en l’obra d’Alcover, Maria Pilar Perea, ha recollit el “Bolletí del Diccionari de la llengua catalana”, els dietaris, els quaderns de camp, la flexió verbal en els dialectes catalans, els col·laboradors i una abundant bibliografia. Si estau interessats en accedir a aquesta pàgina web aquí teniu l’enllaç http://alcover.iec.cat/
També convé recordar que el “Diccionari català-valencià -balear” es pot consultar a http://dcvb.iecat.net/, tot i que és un plaer resseguir les seves pàgines, els seus dibuixos, les seves notes. Aquesta és una obra que no hauria de mancar a cap centre docent.
Un llibre valuosíssim. A part de diccionaris normatius com el DIEC (també molt necessaris), és imprescindible tenir un diccionari com el d’Alcover Moll més centrat en el lèxic immens de la nostra preciosa llengua. Poder trobar paraules tan regionals com nito, nero i, fins i tot, Parrino (malnom ben conegut a Sant Llorenç), denota la feinada que s’hi va fer.