Cada tres segons, una nina és obligada a casar-se.11 d’octubre, dia internacional de les nines

La ONU, a finals de l’any 2011, declarà l’11 d’octubre com a Dia Internacional de les Nines. Enguany es commemora per primera vegada.

Aquest any la ONU celebra el Primer Dia Mundial de les Nines i el dedica a la lluita contra el matrimoni infantil. L’Organització de les Nacions Unides, coincidint amb aquesta data, ha fet públiques unes xifres esfereïdores:

400 milions de dones, d’entre 20 i 49 anys van ser obligades a casar-se contra la seva voluntat quan tenien menys de 18 anys i un terç d’aquests matrimonis es consumaren abans que la nina tingués 15 anys. 10 milions de nines menors de 18 anys són obligades a casar-se cada any. Cada tres segons, una nina és obligada a casar-se al món. En els països en desenvolupament un 90% dels fills són d’adolescents d’entre 15 i 19 anys d’edat. Dels 193 països que formen part de les Nacions Unides, tan sols 113 països prohibeixen el matrimoni abans de complir els 18 anys.

La primera causa de la mort de les nines d’entre 15 i 19 anys és l’embaràs o el part.

Aquests matrimonis són una forma d’esclavitud, encara que es pretenguin justificar amb arguments tradicionals, culturals, econòmics o religiosos i haurien d’estar penats per les lleis.

Tot i que el gruix d’aquestes pràctiques es donen en països subdesenvolupats, sud de l’Àsia (46%) , Àfrica Subsahariana (37%) , Amèrica Llatina i el Carib (29%) , Sud-est Asiàtic (18%), Pròxim Orient i Nord d’Àfrica (17%), no podem deixar d’esmentar que aquesta pràctica, de manera dissimulada, també es produeix entre col·lectius que habiten el el denominat primer món, Catalunya ha aportat dades que xifren en 300 els casaments sense consentiment de nines menors d’edat cada any. A la Unió Europea i la Comunitat d’Estats Independents aquesta xifra arriba a l’11%.

Avui, el ministre de Justícia, ha informat d’una reforma del codi penal que castigarà fins a tres anys de privació de llibertat el delicte dels matrimonis forçats.

Per evitar aquestes situacions l’educació es revela com un factor fonamental. Educació per als pares i mares, per als joves i per a les nines. L’estudi “Per Ser Nina” apunta que cada any extra d’educació d’una mare, redueix la possibilitat de mortalitat infantil dels seus fills entre un 5% i un 10%. Això no es pot aconseguir, en els països subdesenvolupats, sense una aportació de recursos a les famílies que els faci desistir d’aquesta pràctica.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.