La cançó de la setmana

Una cançó que tothom ballava en el meu temps al Bidó (bar de Portocristo, situat a Es Carreró) era Sarri, Sarri de Kortatu. El que la majoria de gent no sabia (jo inclòs) era que la lletra de la cançó celebrava la fuga de dos presos acusats de pertànyer a ETA.  Kortatu va ser un grup del País Basc, fundat el 1984 pels germans Muguruza a la població guipuscoana d’Irun. El nom del grup prové de Korta, sobrenom d’un mugalari d’ETA mort a mans de la Guàrdia Civil l’any 1976. Els mugalaris eren els militants que s’encarregaven d’ajudar a altres persones a creuar la muga, la frontera francoespanyola, sobretot durant el franquisme.

El seu estil és d’ska-punk festiu amb lletres reivindicatives (quasi sempre en euskera). Varen durar del 1984 al 1988, però després els germans Muguruza fundaren el grup Negu Gorriak, d’un estil i uns ideals semblants (potser un poc més hardcore). Més tard, un dels germans Muguruza, Fermín, acabà tocant en solitari.

L’origen de la cançó que us pos avui (Sarri, Sarri) ve del sobrenom de Sarri que tenia l’escriptor Joseba Sarrionandia, acusat l’any 1980 de pertànyer a ETA. Cinc anys després, juntament amb un company es fugaren de la presó amagats dins l’altaveu que el cantant Imanol Larzabal havia usat durant un concert a  la presó. Des de llavors es va amagar i mai va ser atrapat i encara avui es mostra esquiu de la vida pública, a pesar que els delictes pels quals va ser condemnat hagin preescrit.  No obstant això, l’exili no li va impedir publicar diversos llibres i obtenir premis importants de la literatura basca.

Idò d’aquesta història tan recambolesca, més pròpia de James Bond que de la nostra vida quotidiana, sorgeix la cançó d’avui: Sarri, Sarri. La us deix traduïda perquè pogueu entendre la lletra.

Un pensament a “La cançó de la setmana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.