Qui dia passa, any empeny

Amb la festivitat dels Reis acaben les festes del cicle de Nadal  pròpiament dites. El dia s’ha allargat i el refranyer ens ho recorda:  “Pels Reis el dia creix i ruc qui no ho coneix”, “Pels Reis, una passa de vells”. A Mallorca quan pareix que les festes s’han acabat només feim  una resseguda per agafar alè i continuar la bauxa.

L’alè el prendrem aquesta setmana i la bauxa la farem córrer durant la denominada setmana dels barbuts.

El període de temps que hi ha entre el cicle de festes de Nadal i el de Carnestoltes es coneix popularment amb el nom de “La Setmana dels Barbuts”. Es tracta d’una setmana on hi ha celebracions festives molts importants que tenen  lloc durant la segona quinzena de gener.

Aquesta setmana, que diuen que és la més freda de l’any, ens acostarà a les festivitats de Sant Antoni i Sant Sebastià. Els sants barbuts són  Sant Pau ermità (15 de gener), Sant Antoni Abat (17 de gener) i Sant Maür (18 de gener). També hi ha qui inclou dins aquests sants a Sant Vicenç màrtir (22 de gener) i altres sants barbuts menors, com Sant Benet i Sant Efigi (15 de gener), Sant Faci (18 de gener) i Sant Canut (19 de gener).

El refranyer popular es fa ressò del fred que sol fer durant aquestes festivitats:  “Els qui neixen la setmana dels barbuts són molt peluts”, i encara un altre: “Per la setmana dels barbuts governen els tres germans: tos, mocs i amagamans”.

El sant més popular de tots els sants barbuts és Sant Antoni, que mereix que li dediquem un capítol a part.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.