Qui dia passa, any empeny

“Per Santa Àgueda,
planta l’alfàbrega.
Dama polida
ja la té eixida”.

Santa Àgata o Àgueda fou, segons la tradició, una jove siciliana de família benestant que va viure el segle III d.C. El senador Quintinià la volgué forçar aprofitant els moments de persecució de Deci contra els cristians. La jove el va refusar i fou martiritzada fins al punt que li tallaren els pits.
És la patrona de Sencelles i era invocada contra els danys derivats del foc, els llamps i els volcans (diuen que Catània es salvà de l’erupció del volcà Etna per la seva intervenció). També és l’advocada dels mals dels pits, dels parts difícils i dels problemes de lactància. És la protectora de les dones i al País Basc, Castella i diversos pobles de la zona mediterrània el dia de la seva festivitat és costum que les dones es facin amb el poder civil, substituint, per un dia, el batle de la localitat. Aquesta inversió de papers és el preludi del que veurem, dies després, a les festes de Carnaval.

Tal com diu la glosa del principi d’aquest escrit recordau a fer planter d’alfabeguera.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.