Qui dia passa, any empeny

Avui és la festivitat de Santa Apol·lònia. Va ser detinguda per ser cristiana. Això passava devers el segle III. L’obligaren a flastomar el nom de Déu i com que es negà, els botxins li arrabassaren totes les dents. La tragueren defora de la ciutat i encengueren un gran caramull de foc, l’amenaçaren que si no renunciava de la seva fe, la cremarien viva. Ella demanà un breu moment per pensar, s’encomanà a Déu, i ella mateixa es llançà al foc.
Habitualment es representa a Santa Apol·lònia, verge i màrtir amb la palma del martiri en una mà i a l’altra unes tenalles ben grosses amb una dent. Popularment és advocada contra el mal de queixal. És venerada a l’església del Temple a Ciutat:
“Santa Apol·lònia del Temple
vos que estau en el portal
en el que té mal de ventre
no li deu mal de queixal”.

Els pagesos tenien aquesta festa com a referència per sembrar els ciurons.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.