Ramon Llull està de moda

Ramon Llull, beat mallorquí, doctor il·luminat, va néixer a la Ciutat de Mallorca l’any 1232, poc després que el rei Jaume I conquerís la ciutat i morí l’any 1315 no se sap molt bé si quan tornava del seu viatge de Tunísia cap a Mallorca o si fou linxat per una turba d’aïrats musulmans en aquella mateixa ciutat. Era fill de  Ramon Amat Llull i Isabel d’Erill, una família barcelonina acomodada que arribà a Mallorca després de la conquesta.Escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner és considerat el pare del català literari, encara que també va escriure en occità, llatí i àrab.

Ramon Llull és una figura que està d’actualitat perquè es comencen a preparar els actes per commemorar, l’any 2015, el 700 aniversari de la seva mort, però no només per això: fa unes setmanes la diputada del PP, Aina Aguiló, afirmava a través del Twitter que “el català no existia en temps de Ramon Llull”, tot i que totes les veus doctes afirmen que fou el creador de la llengua catalana literària. I, per si no n’hi havia prou aquesta setmana s’ha sabut l’aficada de pota que ha comès una assessora del ministre Wert respecte del beat mallorquí.

@valqui82 @avellana71 el idioma catalán en tiempos de Ramón Llull no existía

Resulta que a la Universitat de les Illes Balears es va crear la càtedra Ramon Llull fa devers deu anys i, segons la seva pàgina web, el Dr. Joan Antoni Mesquida Cantallops, n’és el director i també és el cap del Departament de Filologia Catalana i Lingüística general de la UIB.

Idò a la Càtedra Ramon Llull de la UIB es va rebre una trucada, fa unes setmanes, d’una assessora del ministre Wert. La informació que va demanar va deixar sense alè a l’interlocutor de la col·laboradora ministerial: “¿Qué sueldo cobra el señor Ramon Llull por dirigir la cátedra que lleva su nombre?”, va dir l’assessora del ministre d’educació.

Van haver d’explicar-li que el director de la càtedra no és el senyor Ramon Llull i declinaren explicar-li la dimensió històrica i cultural del creador de l’Art filosòfica  i el fet que l’il·lustre mallorquí va morir fa quasi 700 anys i que, probablement, ja no cobra cap nòmina de cap organisme públic.

L’assessora de José Ignacio Wert estava realitzant una recopilació de dades laborals per a un estudi sobre aquest tipus d’organismes a les universitats espanyoles.

La història ha corregut com la pólvora pel campus de la UIB i a través de les xarxes socials i els acudits sobre aquest fet són nombrosos. Un d’ells mostra l’estàtua del beat Ramon, devora el Parc de la Mar i diu:

“Així va quedar Ramon Llull quan va saber que li pagarien els endarreriments de la nòmina. Els funcionaris estan molt emprenyats perquè no han aconseguit que els retornin la paga extra de Nadal de l’any passat”.

Un altre diu: “Imatge de Ramon Llull a punt de signar els endarreriments de la nòmina”.

I aquests, el de Madrid, són els que volen espanyolitzar els infants i donen branca, dia si i dia també, amb els resultats de l’informe Pisa. Quins resultats tendrien ells?  Els de l’informe Trepitja.

3 pensaments a “Ramon Llull està de moda


 1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/43/d867756014/htdocs/clickandbuilds/cardPuntCat/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

  De n’Aguiló basti dir que es dedica a parlar malament i amenaçar a mestres i pares mitjançant les xarxes socials.
  De l’altra tema, la persona de la UIB a la que l’assessora de Wert va demanar pel sou den Ramon Llull hauria de demanar que cobra l’assessora de Wert que la va telefonar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

 2. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/43/d867756014/htdocs/clickandbuilds/cardPuntCat/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

  Devia trobar que cobrava massa triennis…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

 3. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/43/d867756014/htdocs/clickandbuilds/cardPuntCat/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

  Es profesorat fan miracles, perquè estant baix es mando de es qui estan,…… Werts, Camps, i es seus asesors, pereix mentida que se pugui treure res endevant. Però… hi ha un refran que diu; Tot Poble te es Govern que se mereix.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.