Joan Sanxo Tous

Joan Sanxo Tous fou un llorencí que va desenvolupar la seva tasca cultural i política durant la República i, segons diversos estudiosos d’aquella època (Joan Oliver, Mateu Morro, Sebastià Serra…), va esser un dels principals ideòlegs d’Esquerra Republicana Balear. Vegem alguns fragments de l’article “Esquerra Republicana Balear” que va publicar el 17 de març de 1934 en el setmanari “República”:

“Per a la dignificació política del nostre poble voldríem que Esquerra Republicana Balear fos estrictament balear i amb un contingut espiritual propi que asseguri la seva independència. Són condicions inexcusables perquè Balears abolesqui tuteles estranyes, que a voltes fan negligir els propis interessos i ens converteixen en servidors d’homes i partits que, ultra un desconeixement absolut, són mancats del degut contacte amb les nostres realitats. Res no tenim a dir contra les adhesions que assegurin una eficàcia, però la veritable direcció d’Esquerra Republicana de Balears no pot radicar fora de la nostra terra; no podem acceptar com a pròpia l’expressió d’un pensament que no es basi en la personalitat del nostre esser col·lectiu. Per al nostre recobrament; perquè el nostre país assolesqui la seva expansió deguda i perquè els nostres interessos tenguin la cura necessària, cal que donem impuls i vida a organitzacions pròpies que ens redimeixin del trist servilisme a què han servit dretes i esquerres fins ara.

Cal que Esquerra Republicana de Balears senti el fet de la nostra autèntica personalitat, determinada no sols per la història, sinó també per altres factors com la llengua, l’esperit i l’economia i, a més d’això, donar, sí, solucions pròpies, amarades de liberalisme a l’orientació general de l’Estat espanyol. Però ja diem a més del que ens és primordial”.

“Esquerra Republicana de Balears, seguint aquesta trajectòria, ha de treballar per la recuperació íntegra de la personalitat de Balears mitjançant una autonomia político-administrativa, la més integral possible dins la Constitució de la República, i tendir cap al recobrament i desenvolupament de la nostra cultura. Ha de propugnar perquè els representants del Govern no puguin suspendre regidors, perquè els governadors sien del país i per una ampla autonomia dels municipis. Ha d’incloure en el seu programa l’obtenció de la cooficialitat de la nostra llengua i de l’espanyola, i que l’ensenyança de l’infant es realitzi en la llengua pròpia”.

“Alguna cosa ens ha d’ensenyar l’atac del govern espanyol contra els nostres legítims, i ben guanyats, interessos i la protesta unànime i valenta del nostre poble contra aquestes mesures pertorbadores. Davant aquesta protesta, ens ha omplit de vergonya l’actitud frenadora i acomodatícia dels Diputats a Corts per Balears, cosa que ens explicam pel fet d’obrar sempre obeint cervells estranys. Però això no ha d’esser mai més possible”.

“Els partits de dreta i d’esquerra haurien de tòrcer el seu camí cap a aquesta independització. Si ells, els de dretes, no ho fan, que sien les esquerres que comencin a caminar pel camí pla”.

“Anau en compte, homes d’esquerra! Que el poble balear sia amo i senyor dels seus propis destins. Encarrilem les masses, dins la consciència del nostre esser, cap a una política autèntica”.

Sí, ho heu llegit bé. Això va esser escrit fa exactament 80 anys, no la setmana passada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.