Què en trobau?

Pot ser perillós per al turisme i, sobretot, per al medi ambient les prospeccions de petroli  i gas que es volen dur a terme al mar Mediterrani, devora Mallorca? O sent una societat dependent com som del petroli no ens podem queixar ara que es vulgui trobar més energia que nosaltres mateixos demandam (calefacció, benzina…)? I vosaltres què en trobau de tot plegat d’un tema que volguem o no ens afecta de ple?

11 pensaments a “Què en trobau?

 1. Hi ha tants d’interessos ficats, que els poders reals s’asseguren que els que legislen (i que en teoria hem elegit democràticament) estan ben ‘untats’ com per legislar en favor seu. Basta revisar la procedència d’alguns membres del govern actual i el destí d’alguns polítics de primera fila, que una vegada defenestrats del poder acaben cobrant quantitats astronòmiques per càrrecs ficticis a empreses del sector energètic. El fet que en Bauzá remugui i amenaci no és més que part del teatre.
  Per altra banda, és ben cert que volem benzina cada dia per moure el cotxe i que la volem barata, però no volem que l’extreguin a prop, no fos cosa mos arribi abans de ficar-la al depòsit. Que els riscos d’extracció de petroli se’ls mengin altres, no? També pixam cada dia i ningú vol la depuradora prop de ca nostra, ni la via del tren, ni una presó…

  • Per cert xerrant de tot això i ja que veig que estàs empapat del tema què trobes de les calderes de biomassa? Són una bona solució per no usar tanta de benzina o el remei és igual de dolent com tan sovint passa?
   Personalment en tenc una que hi pots posar pellets, cereals, tions, clovelles d’ametlla i orujo… Què en penses?

   • Un raonament lògic a la teva pregunta requeriria sabre 1) d’on procedeix la teva biomassa (impacte ambiental de l’extracció), i 2) fer un balanç d’energia. Si la teva biomassa procedeix d’ecosistemes naturals, els estarem alterant a causa d’aquesta extracció de matèria. Fa feredat volar per damunt Indonèsia i veure els boscos que estan cremant per sembrar cultius per a biocumbustible (subvencionat per la UE perquè les empreses que el processen i venen són de capital europeu).
    Quant al balanç d’energia, pensa que per fer pellets s’ha hagut de consumir energia (i emès CO2 a l’atmosfera). És semblant al cas de que els boscos que cremen a Indonèsia estan alliberant tant de CO2 a l’atmosfera que mai serà rentable a nivell ambiental emprar biocombustible fet a aquests indrets).
    Energèticament pot resultar més rentable cremar el paper i aprofitar per fer energia elèctrica, que no reciclar-lo amb tot el consum energètic que requereix.
    Els experts diuen que les fonts d’energia més ‘neta’ és l’eòlica, però no va anar massa bé el tema per Sant Llorenç…

    • Ca i no va bé res, a tota alternativa hi ha emperons. Pel que sé els pellets q jo compr són del paįs basc, o això diu la bossa (si diuen mentides ja no ho sé) de sobres forestals, no de deforestacions de llocs com indonèsia com dius tu. Com a màquina q és clar q gasta energia però és q la caldera de gasoil a part de ser màquina q també gasta energia a més funciona amb gasoil així que almanco crec q la millora.

     No ho sé però tenc la impressió que hem arribat a un punt que q a tot li veim set cames. Clar que no hi ha una solució perfecte i tot té emperons, però tampoc ho hem de negar tot . I si no a la caldera posaré només clovelles d’ametlla, cereals i orujo q genera el meu propi foravila, però és que sé cert q fins i tot a això hi trobaríem emperons

     • O sigui, posem que en Pau ha posat una caldera perquè vol contribuir a disminuir l’emissió de CO2 i llavors compra pellets, que per produir-los al País Basc i transportar-los a Mallorca han consumit energia i emès més CO2 del que s’hauria generat per l’ús directa d’energia elèctrica.
      I clar que no hi ha una alternativa perfecte. Tota alternativa energètica té pros i contres (ambientals, econòmics i socials).
      Quina era la teva opinió respecte dels molins eòlics (l’alternativa menys dolenta segons els experts)? No tenies emperons? Idò.

 2. Sobre que es gasta energia per dur pellets fins aquí és ben clar, però en una mesura molt inferior a si usés calderia de gasoil (també s’ha de dur fins aquí i no direm tot el que implica extreure petroli).

  Tu mateix m’ho has posat “a dedo” amb això dels molins de vent. A l’energia eòlica també l’han de dur fins aquí i emetran CO2 en el transport, més els camions que l’hauran de dur a la muntanya, més l’impacte ambiental a la zona on la posaran (en el cas de Sant Llorenç a un ANEI), els ocells que hi moriran, etc, etc…

  Com veus si ens posam a cercar trobarem emperons a tot. Però la pregunta seria milloren totes aquestes energies (biomassa, eòlica…) a la que ja hi ha (petroli)? Sense això voler dir que no tenguin emperons….

 3. No, Pau, l’energia eòlica (vent) no l’has de transportar (precisament aquesta és la seva gràcia), en tot cas dus els molins, i una sola vegada (vs. els pellets contínuament). L’impacte ambiental pitjor dels molins és l’obertura de nous vials en un ANEI. Encara que me sembla fora d’escala preocupar-se per això en un municipi en el que la molts hem edificat a foravil·la, i molts de forma ilegal, obrint camins, etc. Lo dels ocells que hi moriran… no comment.
  Tornes a fer la mateixa pregunta i te torn a donar la mateixa resposta: depèn de 1) on procedeix la biomassa (impacte ambiental de l’extracció), i 2) balanç d’energia i CO2. Per tant, per jo és més senzill: no li veig set cames, sino només dues.

  • Jo crec Jeroni que millora la caldera de gasoil per molt co2 que gasti mentre el transportes ja que el gasoil també l’has de transportar i encara a més comporta altres coses com bé tu ja saps. A part no sé si ho sAbies però a alguns llocs de Mallorca ja sembren paulònies (a devora hipòdrom de Manacor per ex) per ferne pellets i no haver-los de dur de fora ja que són arbres de creiexement ràpid, clar està q aquí me diràs que rompen biodiversitat malloquina (sempre hi ha un emperò si el cercam). A part ja t’he dit que la meva caldera pot anar també amb cereals, clovella d’ametlla i orujo i tions (tot producte de per aquí i més barato ) però veig que no ho has considerat.
   Jo crec que donam voltes al mateix : jo te dic que biomassa és millor que benzina i tu més que contestar-me me sí o no dius que energia eòlica és encara millor. Potser sí però no era una alternativa per a mi perquè al poble no en tenim. Però i si en tenguéssim també podrįem trobar emperons (com per tot) i per molt que intentis justificar q hi ha cases il.legals a foravila i mal fetes no lleva que un molins a la cresta de les nostres muntanyes no sigui un altre impacte ambiental. Una cosa no lleva l’altre, és com dir com q hi ha una cosa dolenta una més no passa res . Jo q vols q te digui vaig d’excursió per allà dalt i notaria els molins. Cases tan amunt encara no n’hi ha.

 4. Crec que estam discutint quan realment estam d’acord:
  1- L’impacte ambiental dels molins és tan alt com per justificar la seva no instal·lació. Però s’ha de ser igual de contundent, i no mirar a altres bandes, amb accions que també suposin un impacte al medi ambient, i a més fora de la llei. Clar que això és impopular.
  2- I sí que he considerat que la teva caldera és tot terreny, i per això els dos supòsits, el primer del qual menciona l’origen de la biomassa. Si dones de menjar a la teva caldera amb una matèria primera com les clovelles, perfecte, perquè aconsegueixes extreure una energia extra d’un material que estava destinat a perdre’s, i el CO2 que emets per la teva activitat s’hagués emès igualment en la descoposició natural de les clovelles.
  Salut!

  • Ja ho diuen que xerrant sa gent s’entén. De totes en cap cas vull anar de super medi ambientalista. Som tan egoista com qualsevol altre ésser humà i supòs q els molins no me fan tanta gràcia pq estarien al meu poble, si els posassin per st ponça supòs q no diria tant. Igualment la caldera la vaig comprar sobretot per motius econòmics (a la llarga surt més barata q el gasoil) a pesar q lo del medi ambient i s’esperit reviclador q tenia me feia especial gràcia (de fet vsig pagar un poc de més per poder-ne tenir una de combustible variat i no només de pellets per aquest motiu). Així q no me vull mostrar com un super verd pq som tan egoista com la resta.

   Per altra part gràcies Jeroni per prendre part en el debat. Alguns diran vsja quin un q li fa una pregunta i després li cintesta tot i el rebat. Res més lluny de la realitat, m’agrada debatre i els trob enriquidors sobretot amb gent q sap posar arguments (en aquest aspecte enyor la meva libèlula). Gràcies idò pel temps

 5. I si presionavem perque se fesen ses montanies netes i de se brossa i de ses branques en fesem biomassa? A lo millor aviteriem incendis, i si o feiem aqui mos sortiria més barato, o no?.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.