Explicació sobre la festa del Corpus Christi a Sant Llorenç i Son Carrió

La festa del “Corpus Christi” té els seus orígens a una època molt diferent a la nostra, com fou l’Edat Mitjana. Va començar a celebrar-se a la ciutat de Lieja (Bèlgica) l’any 1246. I ben aviat es va estendre a l’església universal en temps del papa Urbà IV, devers l’any 1264. La manera com s’ha anat celebrant la festa destaca, de manera solemne i “luxosa”, l’exposició de la forma consagrada davant tots els fidels per tal de venerar-la i adorar-la.Tot això va començar a una època en que la celebració de l’eucaristia era molt diferent a la nostra: L’altar i el prevere d’esquena a l’assemblea, part de les paraules de la missa en veu baixà i en llatí, de fet hi havia com una barrera entre el presbiteri dels preveres i els bancs de l’assemblea. La gent assistia i escoltava la missa, però poc hi podia participar. Enmig d’aquest ambient, el dia del Corpus és mostrava solemnement la forma consagrada a tots el fidels i se’ls aproximava físicament a ella per la seva adoració.

Avui en dia, les nostres celebracions de l’eucaristia, encara que molt millorables, volen assemblar-se més a aquelles escenes de l’evangeli que conten com Jesús, envoltat de la gent senzilla i necessitada, ensenya i menja amb ells per animar-los i ajudar-los a viure tots els moments i circumstàncies de la vida. A l’eucaristia, en un diàleg permanent i algunes simbologies, escoltam la Paraula de Déu i miram d’entendre-la, pregam i demanam força per viure-la, expressam la unitat amb Déu i els germans i germanes resant junts el parenostre i amb el gest de la pau, i prenem el Cos de Crist, com aliment de les nostres vides, que ens envia a fer com Ell: compartir tot el que som i anar desgastant el nostre cos i les nostres vides amb tots els demés, com el pa desfet i compartit damunt la taula. La benedicció final ens envia de bell nou al carrer a viure amb força totes les nostres conviccions. Però enmig de tot això, pot ser ens falti una actitud de pregària personal, interioritzar el missatge, perquè Jesús i tot el que ell significa ens arribi al cor i ens canviï.

Això és el que enguany intentarem destacar a la Festa del Corpus, dissabte dia 21 de juny a l’eucaristia del capvespre: enlloc de sortir en processó per alguns dels nostres carrers, acabarem l’eucaristia i la celebració amb l’exposició del Santíssim i uns moments de pregària personal i comunitària, fins que després de rebre la benedicció, com cada cap de setmana, sortirem plegats a viure cadascú la seva tasca, animats per la fe i la força de la comunitat.

És cert també, que l’escassetat de capellans ens empeny a sortir de les nostres rutines i tradicions de sempre i trobar noves formes actualitzades de celebrar, expressar i viure la fe. Tant de bo sapiguem aprofitar el moment i la circumstància.
Vull, també, agrair tot l’esforç i feina feina durant aquests darrers anys per part de tots els participants a la processó, igualment que a tots els veinats del carrers per on passava, i que, gustosament, adornaven amb catifes, flors i cossiols els seu carrer. Moltes gràcies a tothom !

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.