Presentació de la campanya d’excavació 2014

Ara és un moment especial per s’Illot, amb la presentació de la campanya d’excavació 2014, després de quasi 40 anys aquest jaciment, un els poblats més importants de Mallorca, tornarà a esser excavat.

Especiament volem donar les gràcies a tots els hotels que s’han volgut implicar en la campanya, i han fet possible que aquests joves voluntaris que han vengut de diversos indrets d’Espanya, d’Anglaterra i Suïssa a treballar desinteressadament al jaciment, estiguin allotjats i poden gaudir de la manutenció.

Aquesta excavació és la tercera intervenció i la més important de les que s’han duit a terme fins ara, té els seus orígens dins el pla quinquennal (2012-2016) d’intervenció al poblat, aquest pla, presentat l’any 2012,aprovat per l’Ajuntament i el Consell de Mallorca, ja fou una aposta important per part de l’ajuntament cap al jaciment.

Un pla que per una banda, aposta per la continuïtat de la investigació científica i per l’altra per posicionar aquest jaciment com un element estratègic i com un recurs diferenciador amb un valor que indiscutiblement té un potencial turístic molt gran.

Aquesta posta en valor del jaciment va començar amb el el pla de reconversió turística de s’Illot l’any 2008, dins la línia de financiació FOMIT, que en 2 convocatòries es varen arribar a destinar 1,3 milions d’€, un pla de renovació i modernització integral que comptà amb una sèrie d’actuacions públiques i municipals que apostaven per un canvi de model turístic de s’Illot.

El pla també es va incloure dins el pla de foment del comerç urbà de la Conselleria de Comerç i Indústria del Govern de les Illes Balears la qual ha participat amb una subvenció de 299.000 €.

Un dels objectius principals del projecte és reposicionar el nucli turístic de s’Illot a través d’una estratègia conceptual global que és la posta en valor del poblat talaiòtic com un recurs diferenciador i utilitzant tots els seus valors per experiències turístiques.

Per això i seguit amb aquest objectiu el poblat talaiòtic de s’Illot forma part del projecte Certess de rutes culturals europees.

El passat, 5 de juny, a la seu de la Conselleria de Turisme, es va signar el conveni entre l’Agència de Turisme de les Illes Balears i l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar per tal d’incloure el Poblat Talaiòtic de s’Illot a les rutes culturals europees Certess.

El projecte europeu CERTESS té per objectiu el desenvolupament sostenible, la gestió i la posada en valor de les rutes culturals europees. L’ATB, que participa en qualitat de soci, ha de posar en marxa un Pla Pilot d’implementació de Ruta i, a Balears, girarà entorn de la temàtica púnica i les relacions amb les comunitats talaiòtiques illenques.

Per tal de facilitar la promoció turística online, el jaciment del poblat talaiòtic de s’Illot entrarà dins el catàleg del TIE (ESCAPARATE TURÍSTIC INTEL·LIGENT), un projecte duit a terme per l’Agència de Turisme de les Illes Balears, inclòs dins el Pla Integral de Turisme de les Illes Balears. El TIE, recopila, aglutina i posa a disposició del públic en general i del sector empresarial un catàleg complet de recursos turístics existents a les Illes Balears.

Campanya d’excavació 2014 del poblat talaiòtic de s’Illot

Aquest estiu 2014 es durà a terme l’excavació d’una estructura del poblat talaiòtic de s’Illot. La darrera campanya d’excavacions a es va produir a l’estiu de 1977 sota la direcció de Günter Krause. Per tant, el poblat es tornarà excavar després de quasi 40 anys.

Aquest projecte conforma la tercera anualitat o fase del projecte de recerca quinquennal (2012-2016) “Excavació, estudi dels materials, conservació-restauració i posada en valor del Poblat Talaiòtic de s’Illot”, i és una continuació de les intervencions dutes a terme durant el 2013.

Els participants del projecte:

– Bernat Font Rosselló: Diplomat en Conservació i Restauració de Béns Culturals, especialitat Arqueologia; Màster en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana, especialitat arqueologia d’intervenció: conservació, gestió i difusió de Patrimoni Arqueològic (URV). Direcció i execució del projecte.

– Àlex Valenzuela Oliver: Llicenciat en Història (UB). Becari predoctoral JAE CSIC, IMEDEA. Direcció i execució del projecte.

Es comptarà, a la vegada, amb un mínim de 2 arqueòlegs titulats amb experiència en arqueologia per a la campanya d’excavació. A part, també hi participarà el Dr. i professor d’arqueologia Thierry Luginbuhl, de la universitat de Lausanne, així com amb algun membre del seu equip (d’aquesta manera s’espera establir llaços de col·laboració de cara a futures campanyes que millorin la projecció internacional del jaciment).

Es compta també amb la participació de voluntaris (12 estudiants d’arqueologia i restauració, voluntaris, etc.) i de les brigades del Consell Insular de Mallorca i de l’Ajuntament de Sant Llorenç per a feines puntuals. Entre els voluntaris, n’hi ha de nacionals i també d’internacionals (suïssos i anglesos, principalment), i d’aquesta manera es contribuirà, per una banda, a la formació professional de futurs arqueòlegs i restauracions d’arqueologia, i per altra, a la difusió internacional del poblat talaiòtic de s’Illot de cara a millorar la rendibilitat turística d’aquest.

El jaciment de s’Illot va ser un referent per a l’estudi de la Prehistòria de Mallorca i de les Balears durant les dècades dels 60, 70 i 80. Va ser el primer poblat talaiòtic estudiat en conjunt. Degut a la manca d’estudis continuats sobre ell però, s’Illot deixà de ser un referent, i caigué en l’abandonament. I això tot i ser un dels jaciments prehistòrics més complets de l’illa.

L’any 2007, es va fer la primera passa per recuperar el poblat, amb el “Projecte de recuperació del jaciment arqueològic de s’Illot (Sant Llorenç des Cardassar, Mallorca)”. Es feren unes tasques bàsiques d’adequació sobre el jaciment per fer-lo accessible al públic. Recentment, i amb el principal objectiu de tornar a posar en valor el poblat de s’Illot, l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar i el Consell Insular de Mallorca, impulsaren la redacció d’aquest projecte de recerca quinquennal sobre el jaciment.

Aquest projecte, que pretén retornar el valor al poblat de s’Illot i cultural i turístic, té com a objectius científics concrets: 1) aprofundir en l’estudi del registre prehistòric de les Balears 2) aprofundir en el coneixement de les societats humanes prehistòriques de les Balears, 3) esclarir la cronologia i funcionalitat de determinades estructures del poblat; 4) avaluar les relacions desenvolupades per les comunitats humanes amb el seu entorn; i 5) obtenir informació cronològica sobre les diferents etapes d’ocupació del poblat. A part d’aquests objectius científics, en té d’altres relacionats amb la conservació i la difusió del jaciment: 6) assegurar la preservació del jaciment a llarg termini; 7) revalorar-lo i difondre’l i 8) fer del jaciment un atractiu cultural i turístic de referència.

L’excavació d’un dels dos santuaris centrals del poblat. Es començarà a excavar el santuari situat més a l’oest del poblat. Les estructures en forma de ferradura presents en diversos jaciments arqueològics de Mallorca, s’han interpretat tradicionalment com a santuaris ja que en algunes d’elles s’hi han trobat objectes rellevants com són els bous de Costitx o les diverses escultures de guerrers de bronze. Actualment, i fruit de noves excavacions, alguns equips han començat a qüestionar que aquestes estructures es tractin realment de santuaris A més, hi ha cert debat sobre el moment de construcció i ús d’aquestes estructures, ja que si bé s’enquadren en el Posttalaiòtic, no està clar el moment exacte en que començaren a funcionar. Les dues estructures en forma de ferradura del poblat de s’Illot són un cas excepcional tant per la seva disposició (enfrontats), situació (dins la ruta dels visitants del poblat), així com per la seva conservació. Això, els assenyala com a idonis per a la seva excavació. Es creu que amb el seu estudi, es podrà entrar de ple en la discussió actual sobre aquest tema aportant noves dades a la problemàtica dels santuaris.

Els criteris i la metodologia generals que s’utilitzaran en cas d’haver-se de realitzar tasques de conservació-restauració de materials arqueològics, són: mínima intervenció, respecte per l’original, reversibilitat i compatibilitat de materials i tractaments, i diferenciació de materials afegits. Quant a metodologia, es seguiran les següents passes, en aquest ordre: examen i diagnòstic, proposta d’intervenció, tractament i documentació.presentació 2

4 pensaments a “Presentació de la campanya d’excavació 2014

    • En aquests temps tan difícils és molt agraït que algú es preocupi per la cultura de Mallorca, ja que com algú ha dit Mallorca no només “és platja i paella”, En molts estudis es refereixen al fet que els altres països europeus són més cultes que els espanyols, amb aquest projecte es demostra que també ens importa la nostra identitat i no només “la Belén”

  1. Contenta de que Mallorca aposti per un projecte cultural i d’interès turístic fomentant la nostra identitat i orígens als visitants .”La platja i la paella” no diu gaire de nosaltres. Salutacions a tot l’equip del projecte i “visca l’arqueologia”.

    • En aquests temps tan difícils és molt agraït que algú es preocupi per la cultura de Mallorca, ja que com algú ha dit Mallorca no només “és platja i paella”, En molts estudis es refereixen al fet que els altres països europeus són més cultes que els espanyols, amb aquest projecte es demostra que també ens importa la nostra identitat i no només “la Belén”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.