Anàlisi dels treballs d’excavació fets al Poblat talaiòtic de s’Illot

A continuació Nofre Jaume Alemany ens analitzarà les feines d’excavació al Poblat Talaiòtic de s’Illot previstes per aquest any 2014, les quals tenen una durada prevista 2 setmanes:

Si bé ja feia 2 anys que s’havia retornat l’activitat científica a s’Illot després de quasi 40 anys d’inactivitat, no ha estat fins aquest any quan hem pogut encetar una nova estructura, i hem  pogut programar una campanya d’excavació potent. Per aquesta campanya, a part dels directors del projecte Alejandro Valenzuela i Bernat Font, estam comptant amb la participació de 3 tècnics arqueòlegs, i  de 13 estudiants voluntaris de procedència diversa (Mallorca, Catalunya, Suïssa, Anglaterra). Amb això estam excavant un dels dos santuaris de què consta el poblat.

Els santuaris són estructures que tenen planta en forma de ferradura de cavall, i que s’han interpretat tradicionalment com a santuaris d’època principalment postalaiòtica. En aquest tipus d’estructures, s’han trobat algunes de les peces més emblemàtiques de la Prehistòria de Mallorca, com són els bous de Costitx o els famosos guerrers de bronze. La finalitat que nosaltres tenim amb l’excavació d’un dels dos santuaris de s’Illot, és aprofundir en l’estudi d’aquestes estructures, i intentar obtenir informació referent a la seva cronologia i ús.

Pel que fa a les tasques d’excavació, en aquests primers dies, hem fet el següent: per una banda, hem despedregat l’àrea interna i externa del santuari. Amb aquest procés hem pogut delimitar i aclarir els paraments nord i sud de l’estructura, així com la façana d’entrada. Hem localitzat alhora, tant l’entrada al santuari, com la pilastra central. Una segona feina que hem fet ha estat la de identificació i neteja de d’alteracions produïdes per expoliacions anteriors, que de les quals no en tenim documentació. A l’interior de l’àmbit s’han localitzat dues zones d’alteració: a un metre de l’entrada, hem localitzat un clot de mig metre de profunditat i un metre de diàmetre. Mentres que a l’àrea nord s’ha indentificat una  trinxera d’excavació que va exhaurir el potencial sedimentològic d’un terç de l’interior de l’estructura. La terrera que va produïr aquesta última intervenció s’ha localitzat a l’exterior del parament nord. Hem excavat aquesta terrera obtenint alguns fragments de ceràmica talaiòtica i restes òssies que ens serveixen per tenir una idea del que ens podrem trobar a la resta del santuari. Per últim, hem començant a aixecar el nivell d’enderroc de l’interior de la construcció. Per ara tot i que el volum de sediment extret és prou elevat, només hem recuperat algunes petites restes de ceràmica talaiòtica i ossos. Tot i així som molt optimistes amb el que pugui sortir davall el nivell d’enderroc.

Paral·lelament a l’excavació en si del santuari, hem fet altres feines de manteniment al poblat, com han estat l’eliminació de vegetació d’estructures de la zona del turriforme on s’interveniren els dos darrers anys, i l’espedregament de l’altre santuari. També hem fet tasques de topografia per tal de dibuixar i situar el santuari, i posar-lo en relació al nivell de la mar.

Com ja sabeu, aquests quinze dies el Poblat Talaiòtic de s’Illot ha acollit 12 voluntaris que han participat en les excavacions, ells acaben dissabte la seva estada i la seva tasca, encara que les excavacions no han finalitzat i continuaran duran uns dies més fins acabar les tasques previstes dins el projecte d’intervenció 2014.

Aquesta excavació significa molt pel Poblat Talaiòtic  perquè és l’inici d’un ambiciós projecte amb molt de potencial tant científic, com turístic.

S’Illot es diferencia de qualsevol altre destí turístic per tenir en el centre del seu nucli aquest important be d’interès cultural, per això hem de donar-lo a conèixer als visitants. Un dels projectes per fer-ho és a través de les rutes europees Certess al quan s’ha que recentment s’ha adherit a través de la Conselleria de Turisme.

També, aquest dies ha arribat el  Dr. i professor d’arqueologia Thierry Luginbuhl, de la universitat de Lausanne, amb qui s’espera establir llaços de col·laboració de cara a futures campanyes que millorin la projecció internacional del jaciment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.