PRESSUPOSTS 2015: Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar

Aprovats el 20 de novembre de 2014.
24/11/2014 – 13:27 hores
Aquest pressupost compleix amb els paràmetres obligatoris i que bàsicament són:
a)

Estabilitat pressupostària:
1. La regla de la despesa.
2. L’obligació d’aprovar i liquidar el pressupost anual amb superàvit.En el cas de l’Ajuntament de Sant Llorenç es compleixen les dues, en la regla de la despesa el límit de despesa estimat, a l’espera de la liquidació del pressupost de 2014, es de 15.614.731,15 i la despesa prevista és de 15.183.200,00, amb un marge favorable de 431.531,75 euros.
Pel que fa a l’estabilitat pressupostaria, el pressupost de 2015 preveu un superàvit de 1.040.500 euros.

b)
Morositat: suposa, sobretot, un esforç important amb la gestió administrativa en la tramitació de les factures dels proveïdors. Aquest concepte estableix l’obligació de pagar les factures en un màxim de 30 dies. D’acord amb la informació del MEH el període mig de pagament és actualment al nostre Ajuntament de 6,375 dies. Es compleix àmpliament l’obligació.
Recordar que l’Ajuntament de Sant Llorenç no va haver d’acudir a cap dels tres plans de mesures extraordinàries de liquidés per a municipis amb problemes financers elaborats per l’Estat.

Romanent de tresoreria i resultat pressupostari.

En el cas de l’Ajuntament de Sant Llorenç tant un com l’altre son clarament positius.
Mostra de la bona evolució econòmica de l’Ajuntament es la reducció en un 30% dels rebuts de fems del municipi, amb un cost estimat de 900.000 euros i la reducció dels valors cadastrals de tots els immobles del municipi en un 20%, aprovada recentment pel Ple.Recuperació de l’IVA. La situació actual de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar és la següent:Amb sentencia favorable:2.007 : 343.595,79
2.008 : 658.882,85
2.009 : 660.222,46
TOTAL
1.662.701,10Pendents de sentencia:2.010 : 545.780,66
2.011 : 540.964,23
2.012 : 657.953,84
TOTAL
1.744.698,73

En total són ja 1.662.701,10 euros que d’acord amb les sentències corresponents han estat retornats a l’Ajuntament.
Aquesta devolució és evident que ens ha servit per millorar la situació financera de l’Ajuntament i seguim pensant que la creació de l’Empresa Municipal Bellver SA fou un encert.


Serveis Municipals.
Tal com es pot veure a la documentació del pressupost es mantenen tots els serveis que hem vingut prestant a l’Ajuntament.

a) Serveis Socials i Joventut:
L’aparició de nous sectors ha obligat als serveis socials d’atenció primària, a més d’augmentar les seves actuacions i prestacions ha d´adaptar-les a les noves demandes.
El pressupost per atendre les persones i famílies ha augmentat un 6%, especialment en allò que fa referència a serveis i prestacions, assenyalant que s’ha fet disminuint la partida de personal, el què ha suposat un esforç, en base a la millora de l’eficiència del departament.
Per 2015 s’ha augmentat la partida d’ajudes i activitats passant de 21.000€ el 2011 a 34.000€ el 2015. El 2013 el nombre de persones ateses per cobrir les seves necessitats bàsiques va arribar 158 i el 2014 en el mes de novembre arribam a les 182 persones.

b)
Cultura: Les manifestacions culturals durant tot l’any anterior han estat molt intenses i importants i per a l’any 2015 encara no sols es mantenen sinó que van en augment:
La celebració de l’any dels brodats i les d’actuacions que s’han realitzat ha desencadenat futurs projectes que faran que el tema dels brodats no finalitzi sinó que continui amb el temps i es converteixi un cop més amb una icona i amb un referent del municipi.
Per altra costat la projecció europea del Poblat talaiòtic de s’Illot que forma part del Projecte CERTESS que té per objectiu el desenvolupament sostenible, la gestió i la posada en valor de les rutes culturals europees, també, el jaciment entrarà dins el catàleg del TIE (ESCAPARATE TURÍSTIC INTEL·LIGENT), un projecte duit a terme per l’Agència de Turisme de les Illes Balears, inclòs dins el Pla Integral de Turisme de les Illes Balears. El TIE, recopila, aglutina i posa a disposició del públic en general i del sector empresarial un catàleg complet de recursos turístics existents a les Illes Balears.

Per a l’any 2015 es finalitzarà el projecte de la sala Rigal, una important inversió cultural i social que cobrirà les mancances en les instal·lacions en el nucli de Sant Llorenç, un espai diàfan i obert que acollirà la vida cultural i social del poble.
La Sala Rigal ha de treballar per posar la cultura a l’abast de tota la ciutadania de Sant Llorenç, programant amb qualitat i flexibilitat, donant resposta a les inquietuds, necessitats i formes d’expressió de la població local, amb mecanismes de participació en el seu model de gestió i treballant de forma coordinada amb la resta d’equipaments del territori.
S’està programant per a l’any 2015, el cicle de conferències educatives IMPLICA’T, que ja han creat un referent comarcal.

c) Turisme: L’activitat econòmica més important del nostre municipi i que per això es mereix la nostra atenció especial.
Durant l’any 2014 l’Ajuntament ha estat present a les fires de:

 • Munich, FREE
 • Hamburgo, REISEN
 • Stuttgart, CMT
 • Berlin, ITB
 • Madrid. FITUR
 • Praga, DER

Les actuacions turístiques també es contemplen dins el pressupost 2015. El consorci de turisme entre l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, l’Ajuntament de Son Servera i l’Associació Hotelera Badia de Cala Millor – Sa Coma, és l’òrgan que liderarà una nova etapa en la promoció turística optimitzant els recursos al màxim i protagonitzant la implantació del Pla Integral de Turisme.
Accions encaminades a la millora de la desestacionalització turística: continuació del carril bici, connexió amb la via verda i centre esportiu i de serveis de Cala Millor, que actuarà de centre d’informació dels productes de senderisme i cicloturisme, reforç de productes alternatius al sol i platja amb la promoció i assistència a fires especialitzades (Golf, a Milà, CMT a Stuttgart, etc.), programació de l’ Auditori de Sa Màniga a la temporada baixa i millora dels horaris dels espectacle.

e) Medi ambient: Cal destacar la gestió dels residus municipals, concretament tres projectes que han reportat un augment del percentatge de reciclatge de residus municipals.
Per altra banda, s’ha implantat i consolidat un servei de recollida selectiva de la fracció orgànica a més de 55 establiments turístics de la zona costanera, fet que ens ha situat com el municipi de Mallorca que més matèria orgànica està reciclant. A més a més, aquests establiments tenen dret a rebre una tarifa diferenciada en funció de la quantitat de la fracció orgànica separada correctament.
També s’ha implantat el servei de recollida selectiva porta a porta als nuclis de Sant Llorenç (2014) i Son Carrió (2010)
Totes aquestes accions han provocat una segona reducció del 15% de les tarifes aplicades en la taxa de fems, amb un import estimat de 480.000 euros. D’aquesta manera, en dos anys els rebuts de fems s’hauran reduït un 30%.

f) Educació: L’Educació és des de fa molts d’anys un objectiu prioritari.La gestió de les escoletes municipals als diferents nuclis, les beques de transport escolar que subvencionen la totalitat de la despesa a l’ensenyament no obligatori i les beques de transport per altres modalitats educatives, conveni amb la EMT (Empresa Municipal de Transports de Palma) per al transport per Ciutat d’estudiants i de públic en general, activitats educatives i culturals als centres de primària, la col·laboració econòmica en la formació professional del grau de cuina i restauració en les despeses no cobertes per la Conselleria d’Educació, cobrir les inquietuds educatives de les famílies i del personal docent oferint-los recursos a través del cicle de conferències IMPLICA’T.
Es preveu una despesa al voltant d’un milió d’euros per aquest any 2015

Centre d’adults: Al centre d’adults continuam ofertant cursos de diferents tipus com són acadèmics, d’idiomes, tallers, d’oci i temps lliure…sempre tenint en compte les necessitats de la societat i dels ciutadans, vivint el present, pensant amb el futur i aprenent del passat. Fins a dia d’avui tenim unes 270 matrícules.

 g) Esports: Durant aquest any s´han acabat d´executar les obres d´ampliació i millora de determinades instal·lacions esportives com són la gespa del camp de futbol, les pistes de pàdel…
El camp de futbol de Cala Millor mereix una atenció especial perquè donarà sortida a les expectatives dels veïns de la zona costanera i de l´oferta turística.
L´Ajuntament ha col·laborat en la redacció del projecte i, a punt d´iniciar les obres, també en formarà part de l´equip d´execució. La col·laboració econòmica està al voltant dels 100.000 euros.

3 pensaments a “PRESSUPOSTS 2015: Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar

 1. Per poder fer un contra punt seriós necessitaria que card.cat, concretament el seu president m’aconseguís còpia del pressupost 2015. D’altre manera sols podria fer comentaris a la lleugera. Queda dit idò!

  Ara bé, respecte aquest escrit puc dir 4 coses:

  1) El càlcul de l’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa és un camp a data d’aprovació del pressupost bastant subjectiu. de totes maneres, crec que es complirà sobradament. Per l’estudi d’anteriors pressuposts una cosa que sí podem dir que té el nostre ajuntament, que no és poc, és que duu un bon control del deute, paga d’hora generalment i no gasta més el que reb. No us cregueu que això que hauria de regir en qualsevol entitat pública passi molt sovint. En definitiva, la gestió econòmica del nostre ajuntament crec que és correcte.

  2) No menciona quin import s’aprova. Parla d’intencions i de parts del pressupost però no veig l’import total que es vol aprovar.

  3) Respecte on es destinen el euros aquí no hi entraré. Això és un tema de gestió política i cada qual tindrà les seves preferències.

  • El senyor president està un poc massa ocupat en aquests moments en altres coses de la vida. De totes, ni que tengués temps és feina meva anar a cercar-te cap paper a la Sala. Si vas a l’Ajuntament et faran tant de cas com a mi per donar-te el pressupost. De fet, l’any passat, que feres article sobre pressupost, te’l degueren donar a tu pq jo no hi vaig anar. No veig pq enguany hauria de ser diferent. Una altra cosa és que te faci peresa fer-ho pucetero i t’excusis amb el president je je

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.