Fora botiflers, fora galls!

Fora botiflers, fora galls! La Guerra de Successió a les Illes Balears és el títol del llibre publicat per Mateu Morro sobre el conflicte bèlic que acabà amb les llibertats del nostre poble. Lleonard Muntaner ha tingut cura de l’edició d’aquesta obra.

Fora botiflers, fora galls! és el crit dels pagesos mallorquins que clamaven el rei Carles III enfront de Felip V.

Mateu Morro i Marcè (Santa Maria, 1956), professor, historiador i polític ens explica un fet cabdal de la nostra història, la Guerra de Successió a les Illes Balears entre els partidaris de l’Arxiduc Carles i de Felip d’Anjou.

Per a molts d’historiadors aquesta guerra (1701-1713/1715) pot ser considerada la primera conflagració mundial amb la participació de potències com França, Espanya, Aústria, Anglaterra, els Països Baixos, …

El detonant d’aquesta guerra és la mort de Carles II (rei d’Espanya) i la lluita per la seva successió entre la Casa de Borbó i la Casa d’Aústria, entre un model d’absolutisme monàrquic (la Casa de Borbó) i d’un estat confederal (la Casa d’Aústria).

Les Illes Balears, com Catalunya i València, optaren pel pretendent austríac i amb la pèrdua de la guerra (València, 1707, Catalunya, 1714 i les Illes Balears, 1715), Felip V, de la Casa de Borbó, nét del rei de França Lluís XIV, promulgà lleis  (Decret de Nova Planta) per implantar la monarquia absoluta sobre tots els territoris d’Espanya, abolir els furs i les constitucions dels territoris de la Corona d’Aragó, derogar les seves pròpies institucions, prohibir l’ús de la seva llengua i reduir tots els estats a les lleis de Castella.

1715-2015. Tres-cents anys de pèrdua dels drets, de la llengua i de la identitat com a poble, d’un intent d’assimilació que fa tres-cents anys es troba enfrontat a l’instint de supervivència d’un poble.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.