Declaració contra la LOMCE

DECLARACIÓ DE PSIB, MÉS PER MALLORCA, MÉS PER MENORCA, PODEM-ILLES I GENT PER FORMENTERA DAVANT L’APLICACIÓ DE LA LOMCE A LA CAIB

Les formacions polítiques PSIB, MÉS PER MALLORCA, MÉS PER MENORCA, PODEM-ILLES I GENT PER FORMENTERA manifesten el seu absolut rebuig al desplegament de la LOMCE que ha duit a terme la Conselleria d’Educació del Govern del Partit Popular, pocs dies abans de les eleccions, sense el suport de la comunitat educativa i el vot en contra del Consell Escolar.

Manifesten, a més, la seva oposició a l’esmentada Llei Orgànica, una Llei educativa imposada sense comptar amb cap tipus de consens, lesiva amb l’educació pública i equitativa i contestada pels col·lectius més significatius de tot l’Estat que treballen de forma compromesa per la millora de l’educació.

Tots aquests partits han decidit adoptar les següents mesures contra la implantació autonòmica de la LOMCE, les quals s’aplicaran a partir de la constitució del nou Govern i s’anuncien ara, per al coneixement de tota la comunitat educativa, en resposta a la preocupació que genera l’organització del proper curs escolar.

 1. Mesures de caràcter legal

En el primer Consell de Govern, i en ús de les competències establertes en l’Estatut d’autonomia, s’adoptaran les mesures legals o reglamentàries adients per iniciar de forma immediata la derogació que es consideri necessària de la normativa autonòmica de desplegament de la LOMCE.

 1. Mesures de caràcter polític

a. El Consell de Govern de les Illes Balears farà pública una Declaració institucional contra la LOMCE, justificant la demanda de la seva derogació per diverses raons, entre altres la seva concepció, la ideologia de la Llei, l’estructura, els currículums, el sistema de revàlides, la segregació i la manca d’equitat que es generarà, la manca de consideració de les llengües oficials i pròpies, el centralisme intrínsec de la Llei, la manca de participació de la comunitat educativa i la centralització educativa. Es farà especial referència a l’acord del Consell Escolar de les Illes Balears on es demanà l’ajornament de l’aplicació de la LOMCE.

b. Els partits esmentats impulsaran en el Parlament de les Illes Balears una Proposició de llei al Congrés dels Diputats per modificar el calendari d’implantació del nou sistema LOMCE, a l’empara de l’article 87.2 de la Constitució, així com altres demandes que afecten les competències educatives de la Comunitat autònoma.

c. El Govern de les Illes Balears formularà una proposta d’acord amb altres Comunitats Autònomes, que requerirà el vistiplau dels plenaris dels diversos Parlaments autonòmics, sol·licitant la derogació de la LOMCE i la aprovació d’una nova llei educativa realitzada des del consens polític, autonòmic i educatiu.

Tot això, en sintonia amb les iniciatives dels diferents col·lectius de la comunitat educativa que aquí a les Illes Balears han estat treballant per la contestació a la LOMCE.

 1. Manteniment de les plantilles dels centres

Es mantindrà la plantilla global dels centres i no es disminuiran les hores assignades a les àrees afectades (principalment, música, plàstica i tecnologia), sempre i quan el nombre de grups del centre no variï, ja que hi pot haver variacions degudes a circumstàncies alienes a l’efecte dels nous currículums (matrícula, disminució de grups, etc.) durant el curs 2015-2016.

En qualsevol cas, l’Administració educativa cercarà solucions concretes al professorat, d’acord amb els pactes existents i les meses de negociació amb els sindicats, que a causa de l’aplicació dels currículums aprovats pugui perdre la seva plaça d’interinitat o en un centre concertat.

 1. Altres mesures de fre a la LOMCE

La Conselleria d’Educació declararà que les proves o revàlides de primària no seran utilitzades ni per avaluar els alumnes ni per classificar els centres. En qualsevol cas, cada centre en podrà fer un ús específic de caràcter intern d’acord amb les decisions dels seus òrgans de govern.

En el marc de l’autonomia que tenen els centres en aquest aspecte, se’ls donarà suport perquè no hagin de canviar els llibres de text. En cas que alguns aspectes del currículum no figurin en els llibres anteriors a la reforma de la LOMCE, s’afavorirà que els centres articulin mesures per evitar problemes als estudiants. Així mateix, la Conselleria impulsarà la política de reutilització de llibres de text, adoptarà mesures per ajudar les famílies que per la seva situació econòmica no puguin adquirir llibres de text i donarà tot el suport necessari al professorat perquè pugui generar, compartir i utilitzar materials didàctics lliures de drets d’autor sota llicències “creative commons”.

Igualment es promourà la recuperació per part dels centres del marc del seus projectes educatius, per tal de retornar-los una autèntica autonomia pedagògica, en coherència amb una estructura que potenciï els ensenyaments artístics, la formació tecnològica i l’ensenyament de la filosofia, els àmbits més perjudicats per la LOMCE.

El propòsit del nou Govern és començar el nou curs escolar amb la màxima normalitat, reduir les incerteses dels centres, del professorat, de les famílies i de l’alumnat, que han patit quatre anys d’una política caòtica, agressiva i autoritària sense precedents, i oposar-se a la LOMCE, atenent d’aquesta manera la demanda de tota la comunitat educativa.

Un pensament a “Declaració contra la LOMCE

 1. Mentre es facin lleis d’educació d’un sol partit sense consensuar amb la resta ni tampoc amb els principals implicats (professors, pares i mares….) estan condemnades a morir.
  Un pacte per a l’educació ja!
  Almanco establir uns mínims i no canviar cada 4 anys d’aquesta manera… Provocant inestabilitat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.