Els atributs de Sant Joan. Imatges de la festa.

Ahir vespre, entre els sons de la festa, per cert bastant concorreguda, parlava amb el baciner de Sant Joan, en Nofre Neula, sobre els atributs de Sant Joan, a rel de l’adquisició d’una imatge per la bacina del sant. No ens posarem gaire d’acord: que si una pauma, que si la creu, que si el mè, que si la banderola, … Anem a sortir de dubtes.  Què és un atribut?  Segons la segona accepció del mot al diccionari català-valencià-balear d’Alcover i Moll, atribut és un “emblema característic”. Sant Joan Baptista, que no hem de confondre amb l’evangelista, que sol ser representat per una àguila, té per atributs el mè, la filactèria (la banderola o tros de pergamí) amb la inscripció Ecce Agnus Dei (aquest és l’anyell de Déu), la conxa baptismal, el llibre entre les mans (com a profeta), la creu llarga de canya, un vestit de pell de camell, un cinturó de cuiro i un mantell o capa roja en senyal de martiri.

A vegades la banderola està situada entre les cames davanteres de l’animal i no sempre la iconografia o representació del sant té en compte tots aquests atributs, de fet, alguns dels grans pintors l’han representat sense cap d’aquests complements. Si vos ha picat la curiositat vos diria que anàssiu a contemplar la imatge del sant a l’església de Sant Llorenç, però, si no vaig errat, no hi ha cap imatge del Precursor.

12
a34
56bIMG_6455

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.