Entrevista a Tomàs Martínez, portaveu d’Arpellots Havaners Band

En arribar l’estiu els amants de la música marinera tenim a Mallorca un grup que és tot un referent, els Arpellots Havaneres Band, un grup àgil, directe, que sempre troba la participació de l’espectador i que amb les seves cançons ens va introduint a un món que ens parla de terres llunyanes i mariners que mai tornaran. Però l’èxit dels Arpellots Havaneres Band és que, a més de les clàssiques havaneres han sabut introduir i adaptar poemes de diversos autors de la nostra terra.
Perquè ens parli del grup entrevistam a Tomàs Martínez. Ell va néixer l’any 1954 a Porreres, arrelat a Sant Llorenç des Cardassar des de fa 10 anys i molt conegut a la nostra comarca com a dinamitzador cultural, ja que des de l’any 2007 presideix l’Obra Cultural Balear a Sant Llorenç. És component de la coral llorencina, director des de fa dos anys del grup Esqueix Teatre de Sant Llorenç, i a més, és membre fundador, component i portaveu dels Arpellots Havaneres Band.
Fotos Arpellots Festes S'Illot 21-08-2015 004-crop

Tomàs parlem un poc dels Arpellots. Quan es van crear?
Es va crear l’any 1994 a Sant Jordi.

Quins són els noms i professions dels fundadors?
La relació és molt llarga i alguns ja no canten amb el grup. Varem constituir una associació amb el nom d’Arpellots Havaneres Band. L’acta fundacional la firmàrem nou persones de les quals només hi havia una persona que visqués de la música, els altres tenien professions molt allunyades del món musical.

A l’actualitat quants de components sou?
Actualment formen l’associació una trentena de persones que ens repartim les tasques: uns canten i cuiden del muntatge i del so, altres cuiden del rom cremat i uns altres de la intendència musical i gastronòmica. Som un grup d’amics. Amb alguns ens coneixem des de fa trenta anys.

Damunt l’escenari quants sou?
Damunt l’escenari solem ser nou, al voltant del rom n’hi sol haver cinc.

Quan començàreu a regalar rom cremat?

Des del principi de les nostres actuacions, gràcies a la col•laboració de l’empresa Limsa que és la que produeix el rom Amazona.

Quantes actuacions soleu fer al any?
Les actuacions es solen concentrar des de finals de juny a mitjans de setembre. És molt difícil quantificar el nombre d’actuacions perquè varien d’un any a l’altre, però crec que podem parlar de 8 a 12 anuals.

On soleu actuar?
Hem actuat a la majoria de localitats de Mallorca. També hem actuat a diversos indrets de Catalunya: Barcelona, Gràcia, Celrà, Sant Vicenç del Castellet, Miravet, Avià, etc.

Quantes cançons teniu al vostre repertori?
El repertori total del grup el conformen més de 100 cançons, concretament 114, però treballa’m habitualment amb un repertori d’una trentena de cançons que anem variant cada temporada.

Apart de les clàssiques havaneres, quins altres temes vos agrada cantar?

A més de les havaneres clàssiques feim havanera moderna d’autors contemporanis, cançó marinera i cançó de taverna.

Heu musicats poemes?

Poemes crec que n’hem musicat tres: Marina, de Miquel Costa i Llobera, La mar i ella de Llorenç Antich, Móra, i La meva Terra de Josep Calafat. Després hem musicat lletres de diversos autors: Una illa petita, d’Antoni Martorell, Havanera de Migjorn, Com és bella la mar, Quan veig la mar i Cala Vella, de Pere Garcias Serra.

Quants de CD’s duis gravats?

Tres CD’s. El primer, Més que havaneres, de l’any 2000, el segon titulat Marina, de l’any 2007 i el tercer, que duu per títol Havanera de Migjorn, de l’any 2012.

Quina ha estat l’actuació més especial aquest 2015?

Enguany els Arpellots Havaneres Band hem celebrat a Sant Jordi, on va néixer el grup, la XX Trobada d’Havaneres i cançons marineres, que va acompanyada de sardinada i rom cremat. Va ser una actuació molt especial, on també actuà la Banda de Música d’Algaida.
Arpellots Sant Jordi

Fotos Arpellots Festes S'Illot 21-08-2015 002

Fotos Arpellots Festes S'Illot 21-08-2015 007Fotos Arpellots Festes S'Illot 21-08-2015 017

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.