EL SOL, LA LLUNA I L’AIGUA

Un conte de Nigèria. Versió de Laura Herrer i Il·ustracions d’Ángeles Vargas. Ediciones Ekaré.

Us heu demanat mai per què l’aigua del mar és salada o per què el cel és blau o per què el Sol baixa cada dia a visitar l’Aigua sota la mirada atenta de la Lluna? Si la resposta és que sí, que us heu fet aquestes i d’altres preguntes i, sobretot, si encara no teniu la resposta o la que teniu no us satisfà prou; aquest conte de Nigèria del que us parlarem avui segur que us deixarà més que satisfets.
I és que hi ha tantes maneres d’explicar els fets: amb incomprensibles eqüacions matemàtiques o a través d’assaigs de caràcter político-social-antropològic-i-sempre-econòmic, però també a través de poemes, dibuixos, mites i sempre, sempre, contes. Contes com el recentment publicat per Ediciones Ekaré, El Sol, la Lluna i l’Aigua, un conte que té el seu orígen a Nigèria i que el trobam aquí sota la versió de Laura Herrera i les il·lustracions d’Ángeles Vargas.
Fa temps, tant que ningú ja no recorda quan de temps fa, tothom sabia que l’aigua no sortia mai de casa seva. La raó és més que evident: la seva família era, i encara és, nombrosíssima i si és movia un membre s’havien de moure tots: Impossible. Així que eren els seus amics, el Sol i la Lluna, els que sempre havien de fer el viatge per anar-la a veure. Però es veu que un dia el Sol, que no devia recordar el motiu pel qual l’Aigua no els visitava mai, li va que dir que faria una casa gran, la més gran, per tal que tots hi poguéssin caber. I com que el que és promès ha de ser atès el Sol es va posar mans a la feina mentre gaudia de la companyia del lleó, la girafa i els sempre imponents baobabs. La Lluna, que pel que sembla era força més prudent, no perdia de vista el Sol i cada cop que aquest aconseguia aixecar un pis a casa seva i li demanva si ja n’hi havia prou, aquesta li contestava amb una cançó que jo no cantaré perquè de cantar no en sé, que no, que no n’hi havia prou.
El Sol es va cansar massa prest d’aixecar pisos: tenia moltes ganes de rebre la visita de l’Aigua que, sense voler (ella ja ho havia avisat) va omplir tots els pisos de peixets, tortugues, balenes…ja ho havia dit ella que la seva família era nombrosíssima. I què van fer el Sol i la Lluna? Pensan-t’ho millor no us ho dic, cal que ho descobriu per vosaltres mateixos i, sobretot, qua gaudiu dels versos, perquè com saben els narradors de contes de Nigèria, una història sempre queda millor si hi afegim cançons, ritme de tambors i ball, i que disfruteu de les il·lustracion que ens traslladen gràcies als seus colors càlids, a les figures planes, a l’esquemtització dels persontages i del paisatge, directament a Àfrica.
Un plaer.

ekare-laura-herrera-el-sol-la-lluna-i-laigua-angeles-vargas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.