Ahab y la balena blanca

No conec ningú a qui la immensitat del mar deixi indiferent. Potser sigui perquè més enllà de l’horitzó ningú sap que si amaga o tal vegada perquè és tan fons que ningú sap que hi ha davall de tot o alomillor perquè a qualque lloc entre les corrents circulars, la cova caníbal de l’illot misteriós, el mar de les meduses, la gran canoa blanca o el cementiri de vaixells s’hi amagui la gran balena blanca, Moby Dick. Aquest és el seu vertader nom.

ahab_ballena_blanca_casa_manuel_marsol
I entre dos a qui el mar no deixa indiferent destaquen el capità Ahab, el més expert caçador de balenes, capità del Pequod i habitant de l’illa de Nantuquet i Manuel Marsol, creador amb lletres majúscules d’aquest magnífic àlbum il·lustrat guanyador del III Premi Internacional Álbum Ilustrado Edelvives (2014) a qui el mar, com al capità Ahab, no deixa sord. Però anem per parts. El que porta al capità Ahab a abandonar Nantuquet és l’obsessió per caçar Moby Dick, una obsessió que el condueix a pujar fins al punt més alt de les muntanyes i a escalar fins a dalt dels vaixells enfonsats i a passar per enmig d’un univers de meduses i a arribar fins un lloc on el gel no és gel i a refugiar-se dins una cova de caníbals. Però de Mody Dick res. Per altra part, Manuel Marsol (Madrid 1984) qui de nin bussejava, amb la seva germana, dins un univers submarí habitat per peixos, algues i meduses. Un univers que recrea en les il·lustracions denses i matèriques de Ahab y la ballena blanca, on una taca es converteix en un ull o una estrella, on hi ha enormes peixos amb caps d’home i on una illa és el cap de Moby Dick. Il·lustracions d’una gran qualitat artísitca en les què Marsol combina diferents tècniques i taques-taques-taques i en les què tot i la seva materialitat estàn en equilibri perfecte amb el text.

Ahab-y-la-Ballena-Blanca_ManuelMarsol_2-big
Text i il·lustració es fonen en el sí de cada doble pàgina dins la qual es desenvolupa la història. Una història, que de nou, n’amaga una altra de la que només n’és conscient el lector. Mentre que a nivell narratiu, el capità Ahab ens narra el seu viatge fins els confins del món tan obsessionat com incapaç de trobar Moby Dick; a nivell visual, el lector s’endinsa dins una altra realitat, aquella que es posa de manifest quan l’obsessió ens cega.
Títol: Ahab y la ballena blanca.
Autor: Manuel Marsol
Editorial: Edelvives
Pàgines: 4

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.