Fill meu: Fent feina no et faràs ric

Heu pensat mai qui va cavil·lar aquesta frase? Jo no sé qui la va cavil·lar però sí sé que dirigents del nostra món la posen en pràctica en forma de llei per beneficiar uns pocs porcs grassos que noltros engreixam …….

Bé! vos cont el que he cavil·lat aquest cap de setmana passat:

Ara que ha passat Nadal , cap d´any , Reis i Reines ( i qualque infanta) i Sant Antoni i Sant Sebastià a les empreses petites i a les grans mos toca “ passar pes tubo!” expressió que aniré raonant a la meva manera durant aquesta “reflexió setmanal” i de la qual em sorgeixen unes quantes preguntes.

Tots es cap de setmanes llegeix el diari Ara , bones entrevistes , bons articles, suplements  d´educació i va ser diumenge, després de llegir unes notícies d´economia i relacionar el fet que aquests dies les PIMES pagant el seus impostos dels GUANYS que suposadament han obtingut durant l´exercici anterior ( o sigui que de cada 10 euros de benefici has de pagar entre 2 i 3 euros a Hisenda), però el que me va sorprendre va ser que unes quantes empreses , empreses molt , molt …però que “muy”… REQUETEMUCHO importants ( GOOGLE,STARBUCKS,FIAT,IKEA,PEPSI,APPEL…i més de 340) que molts de nosaltres hem comprat o utilitzat un producte o servei dels seus ( ei!! un secret! Aquestes empreses sense nosaltres no existirien….ah que ho saps?).

Idoi! Aquestes súper empreses resulta que tenen un beneficis fiscals gràcies a qualque il·luminat polític o enxufat que se va inventar un simbòlic 1% de tipus impositiu (les PIMES paguen entre 20% i 25%). I que segons diuen “ELLOS”: “és tot legal , però poc ètic”. Legal perquè ells mateixos han fet la llei per beneficiar a uns pocs grans i POC ÈTIC perquè uns quants milions de ciutadans normalets estan carregant el pes tributari a favor d’uns pocs ciutadans grassos i/o grossos.

Clar , clar!!! Teniu raó APPEL té 5000 treballadors a Irlanda gràcies a un d´aquests super acords legals i poc ètics ( tu paguem pocs impostos però generem llocs de feina ).

I jo me deman :

-Si milers de PIMES tinguessin la mateixa rebaixa legal d’impostos , quants de llocs de treball generarien al seu país d´origen? I quantes d´elles estarien obertes a dia d´avui al meu poble?

-I noltros consumidors , sí , sí!!!! NOLTROS, seguim comprant i consumint productes i serveis a aquestes megaenxufades empreses? Què passaria si invertíssim més diners amb productes i serveis local i pròxim?

“Fent feina no te faràs ric, però noltros podem decidir com crear riquesa i amb qui compartir-la”

XAVIER AMER ( DE´S FORN)

3 pensaments a “Fill meu: Fent feina no et faràs ric

 1. Bastant d’acord amb el teu raonament (que per altra banda si no record malament era un dels punts que deia Podemos al seu programa). Com dius, Apple, Ikea i companyia són precisament unes empreses amb capacitat de sobres per pagar els impostos de l’estat per damunt de qualsevol empresa petita de per aquí, així que no té molta lògica que els que més tenen no els paguin i els més petits sí.
  Però les grans empreses juguen amb això que tu menciones “cream milers de llocs de treball” (aquesta cançoneta la diuen molt per aquí els hotelers també) i si bé no se pot negar aquest fet (les petites empreses per incentius que els donis, s’ha de reconèixer que n’hauríem de sumar moltes per arribar al seu número de treballadors), no crec que pagant els impostos que paga tothom deixassin de ser igualment riques i productives. Però fan valer la seva força… “si no me dónes això, marxaré al país veí”. Fets així donen la raó a quí pensen que estam dominats i sota les ordres del capitalisme ferotge. En poques paraules ens tenen ben fermats.

  Pel que fa al punt de vista del client, les empreses petites ho tenen ben difícil. Per mi les empreses grans que menciones es divideixen en tres grups que són ben diferents i davant les quals el client no pot tenir la mateixa actitud:

  – Les que presenten productes igual de bons que els de les empreses d’aquí (per ex pens en marques de roba o sabates, nike, reebook, levis, les quals són igual de bones que les marques d’aquí, no millors, com ara camper, pou nou… )Aquí l’artesania local ha de lluitar molt amb la moda, la publicitat que ens arriba, la comoditat… a tendetes locals hi has d’anar a posta, les has de cercar, sinó la tendència de la gent és anar al que coneix, al que sent anomenar: Corte Inglés, Decathlon, Festival Park… Per què moure’m per tot Palma o Manacor i cercar si ho trob tot a un edifici d’un parell de metres quadrats que me deixa aparcar a un parking just a baix? Ja va passar amb les tendes de menjar, els supers s’han menjat les tendes de tota la vida per això mateix que et dic.

  – Les que presenten productes pitjors que els de les empreses d’aquí, com ara Ikea, leroy merlín o decathlon, que qualsevol producte que ven és pitjor que el d’una tenda artesanal del poble. Però com que tenen un sistema de producció a gran escala i mà d’obra més barata (algunes marques fins i tot freguen l’explotació) venen els productes molt més barats. I ja sabem que per a la gent la pela és la pela (és igual si el producte és més dolent i l’ha de canviar després de dos anys).

  – Les empreses que presenten productes millors i inabarcables per a l’artesania local. Aquí posaria empreses com Apple o Google, que presenten uns productes de tanta qualitat que cap empresa local s’hi pot igualar. En aquest cas des del punt de vista del client entenc que hi compri (no trobaràs cap producte igual de bo per aquí). Però si xerram de justícia això no els hauria d’eximir de pagar els impostos com tothom.

  Com pots veure idò les empreses petites malauradament ho tenen ben fotut en aquest món globalitzat en què vivim. I encara t’has deixat una cosa: abans quan anaves de viatge uns dels pocs alicients que un servidor trobava per anar de compres (ho detesto) era trobar productes nous i propis dels país on anaves; però darrerament not que vagi on vagi hi ha el mateix: zara, levis, H&M… i me deman quin sentit té anar de compres de viatge si trobes el mateix a Palma?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Ueii Pau!
  El primer Gràcies per llegir el q em “bull pel cap”.
  Està clar i els 2 tenim la nostra raó , però no basta enraonar les coses . Vull anar mes lluny i “Sense acció No generam canvi” i sempre tenim les excuses perfectes per no fer res i deixar-nos dur…q si el món globalitzat,q si lo nostro es pitjor q lo q ve de fora ( i com més lluny millor) . Q passa q aquí no fàbricam sabates d’esport com ses de Adidas?
  Noo! Clar q no! Però si que podem evitar anar a nes C Ingles i comprar-les a un negoci q estigui rejentat per gent del poble i q dona feina a gent del poble .
  Ahh! Noo! Es q Xavier a nes C Iglesias són 20e més barato i no em parlem si les compro per Internet.
  Si, si! Teniu raó!
  Però és aquí on noltros consumidors tenim la Pella pel mànec. Aquest 20 o 30e de mes quedaren aquí i no sortin del poble i possiblemen generin més riquesa a nes nostra entorn q no el C Ingles q sen van a invertir-los a un altre lloc ,i q si tu, jo, la teva dona , fills, familiars…. cercam feina haurem d’anar a Palma o Barcelona o Més lluny perquè ja no quedaran petits negocis al nostre poble on comprar o anar a cercar feina.
  El q vull dir és : basta d’excuses d si es politics, de si el preu , la qualitat i siguem RESPONSABLES DE LA NOSTRA COMODITAT.

  Acab de llegiR l’article del C Capdevila i trob q va encaminat cap una acció i no cap a “mas de lo mismo”.

  http://m.ara.cat/firmes/carles_capdevila/Mirar-que-tingui-sentit_0_1513648772.html

  Podríem parlar-ne mil hores…..jeje!

  Gràcies i Salut!!
  **ostres! Amb lo des viatges tens tota sa raó , i aixo es lo que realment volem?? O no mos aturam a pensar?? -Jeje!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • Uei que jo no dic que estigui bé només he fet un anàlisi del que crec que passa i com de difícil serà canviar-lo. Com tu dius l’única manera és amb conscienciació, però tots sabem com de difícil és conscienciar un col.lectiu perquè aquest es mogui per un bé comú i sobretot si això li suposa un esforç com és el cas. D’aquí el meu pessimisme però compartesc la teva actitud.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.