Na “Bet Busca” compleix cent anys

Ahir, dia 28 de gener, la llorencina Isabel Servera Riera, coneguda pels més vells com na Bet Busca, va complir cent anys.
La festa es va celebrar a Peguera, on hi viu des de fa més de cinquanta anys, voltada de familiars i amics, que li volgueren fer costat en una data tan assenyalada, a la qual són ben pocs els que hi aconsegueixen arribar, i manco amb les facultats mentals de què gaudeix la protagonista.12
Na Bet Busca és germana de la meva mare i la meva padrina jove –encara que sembli un poc contradictori qualificar de “jove” una centenària!– i ha repartit la seva vida a tres indrets ben diferents: fins als 22 anys va viure a Sant Llorenç; dels 23 als 46 va esser la madona de la possessió de Son Torrella, propietat del matrimoni Hillgarth; de llavors ençà ha passat la vida a Peguera, guanyant-se el pa dins el món del turisme.
Va néixer, evidentment, el 1916, en plena Primera Guerra Mundial, i va viure la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil Espanyola, a més d’haver vist i patit tota casta de governs: la Restauració Borbònica, la dictadura de Primo de Rivera, la República, el Franquisme i l’actual Democràcia. En cent anys hi caben moltes coses, tant personals com socials i ella, que gaudeix d’una memòria prodigiosa, és segur que en recorda moltes, algunes tristes i altres alegres, com no pot esser d’altra manera quan una persona arriba a una edat tan poc freqüent.
Així que al nucli de Sant Llorenç hi torna haver quatre centenàries: na Catalina Massanet Sanxo, sa madona Petita, que els va complir el 25 de desembre del 2013, n’Aina Soler Femenias, Molinera, el 12 de setembre del 2014, na Margalida Sanxo Ginard, Garriguera (nascuda a Artà però que sempre va viure a Sant Llorenç), que els va celebrar el 18 d’abril del 2015 i na Isabel Servera Riera, objecte d’aquest article. D’aquesta manera s’eixampla el “club dels centenaris” de Sant Llorenç, integrat per Francesca Sansó Planisi, madò Coll (23 de maig de 1944), madò Francesca de Son Violí (9 de maig de 1981), Isabel Vaquer, Corema (17 de gener de 1987), Pere Antoni Galmés, de Son Berga (10 de juny de 1991), Pere Antoni Sanxo, Pisca (14 de novembre de 1992), Àngela Riera Llinàs (no hem pogut aclarir quin dia de l’any 2000) i Catalina Genovart Riera, Garrida (19 de juliol del 2012). Crec que també hi va arribar una dona de Sos Llulls i la padrina d’en Tomàs Llavorim, però no he pogut especificar les dates.
L’Ajuntament, de la mà de la regidora de Benestar Social Maria Galmés, li va fer arribar una placa en recordança de l’esdeveniment.

3 pensaments a “Na “Bet Busca” compleix cent anys

  1. Interessant recull. Evidencia que aquí, com a la resta del món (si mes no en aquest que en diem desenvolupat) augmenta l’esperança de vida; i també que les dones perduren més

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.