Es repeteix la situació dels refugiats 75 anys després

L’ésser humà és l’únic animal capaç de travelar dues vegades amb la mateixa pedra. Es repeteix a Europa amb els refugiats sirians la mateixa situació que s’ha produït altres cops amb, entre d’altres, els refugiats espanyols després del colp d’estat.

Es repeteix també l’error de concentrar a tots els refugiats a un lloc. Com es feu amb els exiliats espanyols amb el sud de França ara es fa (salvant les distàncies) amb el sirians a Alemanya. I no estic criticant tan sols a Alemanya, els qui ho fan haurien de saber que qualsevol de la resta de països europeus està molt lluny del nombre de refugiats acollits per aquest país.

Distribuir l’èxode dels refugiats d’una forma ordenada i digna no era tan mal de fer, però no, els qui haurien de dedicar-se a dignificar la malmesa imatge de la política a l’estat prefereixen no tocar el tema, no fos cosa que això els hi llevàs suports.

Es repeteix també per desgràcia el cinisme de presentar a aquesta gent com a una gent sense cap mena d’educació, bruta, violenta… les televisions i mitjans afins a proclames racistes i xenòfobes espanyoles en fan un llepadits dia rere dia repetint una i una altra vegada els mateixos titulars perquè hi havia un o un parell de refugiats allà o allà deçà… sí un  o dos de quatre-cents mil.

És la tàctica tantes vegades emprada pels qui controlen els mitjans de fer-ne de l’excepció la regla i  i que es pot representar gràficament amb aquesta il·lustració.

Manifestació imatges violents

Esperem que Unió Europea i els estats que la composen canviïn com més aviat millor la seva actitud enfront d’aquest drama humanitari i que s’organitzin de valent per fer el que la gent espera d’ells: política en lletres majúscules. Si ara fallen, si continuen mirant cap a l’altra banda quan hi ha un problema  realment seriós, molta gent es començarà a demanar quina utilitat té la Unió Europea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.