Assemblea i sopar de Card.cat

El passat 23 de gener es va fer l’anual sopar i assemblea de Card.cat. Per una vegada hi va haver quasi tanta gent a l’assemblea que al sopar. Això es va deure a dos motius: hi va haver manco gent al sopar que altres anys (una quinzena), potser pel fet d’haver d’anar fins a Son Carrió, però continuarem amb aquesta política d’anar per tot perquè la revista és de tot el terme, no només de Sant Llorenç; i per l’augment de gent a l’assemblea respecte als altres anys, la  qual cosa ens omple de satisfacció ja que, pesar que el sopar estigui molt bé per riure, menjar i passar una bona estona, el que realment fa avançar la revista és l’assemblea. De fet va resultar molt dinàmica i participativa i es varen posar diversos punts damunt la taula.

A continuació us els resumiré seguint els punts de l’odre del dia:

 

1. Estat visites i evolució

Al 2015 hem tengut 122.511 visites i 43.328 usuaris únics. Això dóna una mitjana de 336 entrades diàries, la qual cosa indica que no només conservam les bones xifres de l’any passat sinó que fins i tot les augmentam (passam de 304 entrades diàries a 336). Per una altra part, baixam lleugerament el número d’usuaris únics de 45.309 a 43.328 (usuaris únics vol dir “usuaris diferents que han obert almanco una sessió en el període seleccionat”, mentre que les visites inclou “el número total de sessions que s’han relaitzat en el període” ). En resum, podem estar ben satisfets ja que conservam en línies generals les bones xifres de l’any passat i aquest era un dels objectius que ens havíem proposat.

gràfica visites 2015

Gràfic de les visites del 2015 mes a mes

Si feim una comparativa històrica, la tendència des del 2011, data en què vam encetar aquesta aventura, fins al dia d’avui ha estat sempre positiva:

Gràfica de visites des del 2011 al 2105 mes ames

Gràfica de visites des del 2011 al 2105 mes ames

2. Evolució del número d’ articles, autors i comentaris en el 2015

De número d’articles publicats més o manco ens mantenim: 1537 aquest any. De fet, continuam tenint una mitjana de 4 articles publicats per dia. Pel que fa a noms d’autors que escriguin de manera regular cal destacar les incorporacions de Marina Velasco, en representació de Sa Màniga; Antònia Bauçà i Aina Vives, en representació de l’Ajuntament; Agustín González, en representació del Cardassar; Jaume Mercant, en representació de l’Esgésia; i Xisca Duran, en representació del Voleibol. A tot això cal afegir-hi els autors d’articles esporàdics que de tant en tant ens envien qualque cosa.

Pel que fa a aquests nous autors que escriuen de manera regular, la majoria agafen seccions que ja exisitien a Card.cat (Ajuntament, Sa Màniga, Cardassar i Defuncions) i els perllonguen l’existència, impedint que desapareguin. Per una altra banda, Xisca Duran obre una secció nova amb el voleibol.

Per acabar, podem donar un cop d’ull als autors amb més articles realitzats al 2015:

1. Pau Quina 210 

2. M. Laura Rodríguez/Laura Corema 162. Escrivia en gran part de l’any com a representació de l’Ajuntament; ara, com a Laura Corema ja no ho fa.

3. Magdalena Ordinas 157 

4. Serafí Lliteres 140 

5. Tomàs Martínez 118

6. Guillem Pont 67 

7. Maria Domenge 53

8. Josep Cortès 41 

Enguany incorpor una nova dada que també cal tenir en consideració: el número de comentaris. En total en duim 6209 i aquest any, 2015, se n’han fet 1006, amb una mitjana de 3 per dia.

EVOLUCIÓ DEL NÚMERO DE  COMENTARIS DES DEL 2011 AL 2015:

2011:  760 comentaris en total (mitjana de 7 comentaris per dia); cal recordar que començàrem l’11 de setembre.

2012 1974 comentaris en total ( mitjana de 5 comentaris per dia)

2013 1554 comentaris en total (mitjana de 4 comentaris per dia)

2014 1148 comentaris en total (mitjana de 3 comentaris per dia, concretament 3,15)

2015 1006 comentaris en total (mitjana de 3 comentaris per dia, concretament 2,75)

Aquí es va obrir un debat sobre les raons d’aquest descens ja que pensam que és enriquidor i sa que hi hagi debat a la nostra revista a través dels comentaris (sempre que hi hagi respecte entre els participants)i per això en volíem descobrir les causes per corregir-ho.

Després de molt debatre, aquestes van ser alguna de les idees que van sorgir: 

  • És una fita impossible tornar al número de comentaris que teníem al 2011 (Card.cat era la jugueta nova i molts l’usaven per fer bromes i discussions a partir de qualsevol tema), però  sí que és vera que podríem millorar aquest aspecte a per exemple els números del 2013 (4-5 comentaris per dia).
  • Els comentaris que hi ha actualment a pesar que la mitjana no estigui malament (3 per dia no és una mala xifra) són més insubstancials, no proposen debat ni controvèrsia ni idees noves.
  • Potser en el temps de més debat i comentaris els editors hauríem d’haver mediat més quan les discussions pujaven massa de tot  o s’entreveia cert falta de respecte, a pesar que s’arribés a l’insult. Potser en aquest sentit, fóssim massa permissius. Se va acordar que aquest punt es discutiria en una propera reunió d’editors, a pesar que se va estar bastant d’acord que és un tema complex ja que delimitar la barrera entre discussió i debat i ofenses és tasca difícil.
  • Els articles que es publiquen darrerament no mouen tant de debat, són més informatius i il·lustratius. Els Què en trobau? tampoc han generat el debat que esperàvem, excepte en alguns casos.

3. Acompliemt dels reptes que ens vam posar al 2015:

1) Canviar el format del concurs infantil perquè tengui més èxit. S’ha intentat a través de Maria Domenge i la Llibreria Rotes Noves. El resultat no ha estat òptim. 

2) Crercar més gent de Son Carrió i Sa Costa. Sense èxit. Correm el perill que la revista es quedi just com la “revista del poble de Sant Llorenç”.

3) Recuperar les defuncions. S’ha aconseguit gràcies a la col·laboració del nou rector, Jaume Mercant.

4) Implicar algú de la 3a edat en la revista. Sense èxit. S’ha parlat amb ells i fins i tot se’ls ha enviat una carta formal d’invitació, però sense resposta positiva per ara. S’ha de considerar la dificultat de trobar  personal ideal en aquest sector d’edat.

5) Crear noves seccions durant l’any per renovar la revista. S’ha incorporat el Voleibol de Xisca Duran, la gastronomia de na Laura Corema i en un futur immediat s’afegirà una secció de cites realitzada per Pau Quina i una secció de l’escola Mestre Guillem Galmés a partir del taller de presma que hi faran.

6) Incorporar el logo de la Premsa Forana a la portada. Sense èxit. Ja s’ha sol·licitat al nostre enginyer, però encara no ho ha fet.

7) Redissenyar la pàgina, fer-la més moderna. Ja s’ha sol·licitat al nostre enginyer, però encara no ho ha fet.

8) Especial eleccions. Donar cobertura a aquest esdeveniment. Es va fer i amb molt èxit quant a visites.

4. NOUS REPTES

1) Assolir amb èxit un concurs infantil després de diverses intentives

2) Continuar amb l’ambició d’aguantar el número de lectors i intentar que creixin el comentaris o almanco el debat entès com a exercici respectuós d’intercanvi d’opinions diverses

3) Continuar cercant nous autors, sobretot a sa Costa i Son Carrió

4) Crear noves seccions durant l’any per renovar la revista.

5) Acabar el redisseny de la pàgina (incorporar logo Premsa Forana i fer la portada més moderna i atractiva)

6) Nou sistema de penjar les fotos perquè sigui més fàcil veure-les pel mòbil.

7) Ara que ja duim uns anys i estem consolidats crear alguna cosa cultural de marca Card.cat  que sigui regular (anual, mensual, bimensual…): premis literaris, conferències, debat polític…

5.Quins haurien de ser els paràmetres de valoració de Card.cat?

Se va discutir sobre el tema  i van sorgir diferents idees:

– No només és important el número de lectors també crear debat, i que hi hagi diversitat ideològica i territorial a la revista. 

– La qualitat dels articles. Hi ha molts articles de fotos i poca lletra, i pocs de  literaris i d’opinió que donarien aquest punt de qualitat a la revista.

– Que Card.cat dinamitzi la vida cultural i política del terme a través de: taules rodones, premis literaris, conferències…

 

6. Estat de comptes

Com cada any, els doblers que rebem com a subvenció de part de l’Ajuntament ens basten per pagar el domini i fer que la revista subsisteixi.

7. Torn obert de paraula

  • Potenciar encara més el Facebook, gran font de visites. Després de la bona feina feta per na Laura Corema, que ens va aconseguir augmentar considerablement el número de seguidors del Facebook i dinamitzar-lo, ara ens proposam també : posar-hi fotos concretes i galereis (exclusives per al Facebook), compartir-hi coses d’altres associacions en nom de Card.cat perquè així tenguin més difusió, crear-hi comentaris i debat…
  • Posar enllaç fotos antigues d’en Rafel Duran més visible a la nostra portada. Es ca acceptar i, de fet, ja està posat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.