El Govern cedeix l’ús públic de les estacions de tren de Sant Llorenç i Son Carrió a l’Ajuntament

El Govern de les Illes Balears, mitjançant convenis subscrits avui per Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), ha materialitzat acords amb l’Ajuntament de Sant Llorenç amb l’objectiu de recuperar espais públics perquè puguin ser emprats pels ciutadans.L’objectiu del Govern és recuperar espais públics per als ciutadans.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha destacat que, amb aquesta col·laboració amb els ajuntaments, el Govern fa una ferma aposta perquè els edificis i espais públics que en els darrers anys estaven sense utilitzar –i amb el risc de degradació que això suposa- canviïn de cara i tenguin utilitat al servei dels ciutadans del municipi, i es converteixin en espais vius, amb activitats d’oci, culturals o gastronòmiques.

En concret, avui s’ha signat un conveni pel qual SFM cedeix els edificis i instal·lacions de les estacions de tren de Sant Llorenç i Son Carrió a l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar per tal que el consistori els pugui destinar a usos culturals d’oci o als que consideri més positius per al municipi.

Signatura del conveni amb SFM

Signatura del conveni amb SFM

 

Quant a la cessió de les estacions, es tracta dels espais i edificis que foren restaurats en el marc de desenvolupament del projecte del tren de Llevant, un projecte que l’anterior Govern va paralitzar i va substituir per l’anomenada Via Verda. Tenen un important valor patrimonial perquè eren els que albergaven les antigues estacions del ferrocarril i que tornaran a ser les estacions del tren de Llevant, a Sant Llorenç i Son Carrió, quan es reprengui el projecte, un dels principals objectius del Govern en matèria ferroviària després de l’electrificació de tota la xarxa del tren.

La cessió de les estacions als ajuntaments és temporal, fins que el tren torni a circular per les vies. En aquest moment, la seva funció primordial haurà de ser la d’estació de viatgers pròpiament dita. En el seu moment, es decidirà si d’alguna manera espot compatibilitzar l’activitat cultural i d’oci amb el funcionament normal de l’estació. Per exemple, recentment SFM ha cedit una part de l’estació de Consell –que funciona com a estació de viatgers- perquè distints grups del poble la puguin emprar com a local d’assaig.

Serà l’ajuntament que decidirà a què es destina l’estació, però en el conveni signat s’apunta que l’Ajuntament pot decidir licitar la instal·lació d’un bar o cafeteria, o gestionar-ho directament, però sempre que es converteixi en un centre d’activitats culturals i d’oci. Teatre infantil, concerts, exposicions, presentacions de llibres, cursos de cuina i de formació agroalimentària, tasts i degustacions de productes o presentacions de productes, entre d’altres.

Membres de l'Ajuntament i dels Serveis Ferroviaris a l'Estació de Sant Llorenç

Membres de l’Ajuntament i dels Serveis Ferroviaris a l’Estació de Sant Llorenç

 

En tots els casos, els banys i aparcaments de l’estació han d’estar oberts a la seva utilització pels usuaris de la Via Verda i hauran de tenir visible el punt interactiu de difusió de la via.

Quant a l’estació de Son Carrió, s’ha de destacar que, a més de l’edifici de viatgers, consta d’una gran cotxeria que actualment utilitza la fundació Ferrocaib, a la qual el Consistori ha de garantir el suport. En aquesta nau, es restauren trens històrics i pot ser un atractiu més per als visitants.

Membres de l'Ajuntament i dels Serveis Ferroviaris a l'Estació de Son Carrió

Membres de l’Ajuntament i dels Serveis Ferroviaris a l’Estació de Son Carrió

2 pensaments a “El Govern cedeix l’ús públic de les estacions de tren de Sant Llorenç i Son Carrió a l’Ajuntament

  1. “La cessió de les estacions als ajuntaments és temporal, fins que el tren torni a circular per les vies” … possiblement l’any 2041. jejeje

    Crec que el millor és fer-hi un bar i un espai polivalent, així almenys la inversió de rehabilitació d’aquells edificis servirà per alguna cosa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.