Gloses de prima den Tià de Sa Real

El proper dia 23 d’octubre hi ha un espectacle glosat a l’Espai 36, aquest acte no serà un combat de picat a l’ús , per això crec que no està de més fer una petita introducció.

Per què gloses de prima?
Molt senzill, simplement per l’hora del dia en que es durà a terme. Segons el DIEC prima és l’espai de temps que va del capvespre fins a l’entrada de fosc.

Per què den Tià de sa Real?
El passat 23 d’Abril, al mateix Espai 36, es va presentar el llibre den Tomàs Martínez «En Tià de sa Real» sobre la figura del mític glosador del segle XVIII. Seguint el fil del llibre i del que conta sobre Sebastià Gelabert, es va proposar a tres dels millors glosadors actuals (Mateu Matas «Xurí», Maribel Servera «Servereta» i Macià Ferrer «Noto») que es sotmetessin a un acte d’improvisació total baix l’influx de la figura llegendària del glosador antic.

No serà un combat de picat, idò què serà?
En un combat de picat els glosadors fan gloses per torn i són ells mateixos ( o, potser, és la glosa?) els qui marquen el ritme i els temes. En aquesta ocasió els glosadors es posaran en mans d’un petit comitè de polissons que seran els qui els marcaran sobre què han de glosar, el temps que tendran per fer-ho, les tonades que han d’utilitzar, etc. Això fa que el paper dels glosadors sigui una mica diferent.

Un pensament a “Gloses de prima den Tià de Sa Real

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.