L’Ajuntament de Son Servera guanya, en segona sentència, i rep 403.663,24 euros per part d’una entitat bancària

L’Ajuntament de Son Servera guanya, en segona sentència, a una entitat bancària i rep 403.663,24 euros per un contracte de SWAP que ha estat declarat nul.

Una segona sentència, amb data de dia 2 de desembre de 2016, torna donar la raó a l’Ajuntament de Son Servera i obliga a una entitat bancària a retornar la quantitat aproximada de 388.485,90 euros més interessos de 15.177,34 euros, que suposen la xifra de 403.663,24 euros derivada de la declaració de nul·litat d’un contracte relatiu a una cobertura de tipus d’interès (SWAP) arran d’un préstec hipotecari, després de la desestimació del recurs d’apel·lació interposat per l’entitat a la primera sentència.

Els fets se situen l’any 2007, quan el govern del Partit Popular va signar un préstec hipotecari per part de l’empresa municipal Son Servera Segle XXI, SAU, per tal de dur a terme la construcció de la nova comissaria de policia. Mesos després de signar el préstec hipotecari es va signar un nou contracte SWAP per a la cobertura de l’augment del tipus d’interès.

Recordem que l’any 2015 l’Ajuntament va liquidar tot el deute que pesava sobre la comissaria de policia i amortitzà 1.194.804,60 euros del crèdit hipotecari que es va contractar per a la construcció de l’edifici, amb un import inicial d’1.750.000 euros i amb venciment de l’1.01.2027. L’amortització anticipada d’aquest deute es va poder dur a terme amb el saldo positiu que presentava la tresoreria municipal l’any 2015.

Durant la legislatura pasada, l’Equip de Govern va posar de manifest el greuge del contracte que havia signat el PP l’any 2007, ja que s’estava pagant un tipus d’interès fixe al 4.5 % pel préstec hipotecari, quan els interessos se situaven per davall dels 0.5 punts percentuals.

Davant aquesta situació, i havent-se esgotat la via de la conciliació extrajudicial amb el banc, l’Equip de Govern municipal va decidir emprendre mesures legals contra aquesta entitat bancària i, a finals de l’any 2015, l’Ajuntament va interposar la demanda corresponent per tal que el contracte de cobertura de tipus d’interès fos declarat nul. D’aquesta manera ho va declarar el Jutjat de Primera Instància que ha conegut el cas.

La segona sentència torna a estimar íntegrament les pretensions municipals, declara la nul·litat del contracte i condemna l’entitat bancària a la devolució de les quantitats percebudes per aquest concepte més els interessos legals meritats des de la data de la liquidació, i s’hi afegeixen els costos del procés.

L’Ajuntament valora molt positivament aquesta notícia per l’estalvi que suposarà per al calaix municipal per als propers anys. Cal recordar que l’Ajuntament pagava uns 60.000 € anuals per aquest producte bancari que va contractar el govern encapçalat pel Partit Popular i que ara es veu anul·lat per part d’un jutge.

Així mateix, la regidora d’Hisenda, Margalida Vives, ha confirmat que ja han rebut l’abonament de la quantitat esmentada per part de l’entitat bancària i ha explicat que l’Ajuntament de Son Servera s’estalviarà el pagament de les properes liquidacions trimestrals del contracte, que tenia una vigència fins al gener de l’any 2028 i que s’estima que té un import de 600.000 €.

“Mesures com aquesta serveixen a l’Equip de Govern per poder reorganitzar la despesa pública a favor de projectes i serveis més necessaris per als ciutadans i estalviar costos bancaris totalment innecessaris per a les arques municipals; en dos anys hem aconseguit amortitzar tot el deute que hi havia pendent sobre la comissaria i aconseguim que es declari nul un contracte que tenia un cost altíssim per a les arques municipals, cosa que suposa un estalvi anual d’uns 260.000 euros”.

Foto: Ajuntament de Son Servera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.