Les cançons de Toni Genovart a sa Pobla

El passat diumenge 23 de Juliol va tenir lloc a Sa Pobla un concert on s’hi englobava la tradició de la música mallorquina. El concert que ens va oferir la banda de música poblera, va ser presentat per Toni «Ballador», sota la batuta de Vicente Bono, i va tenir com a artistes convidats a les diferents colles de xeremiers de la contrada poblera. Una sorpresa per als espectadors va ser la presència de la colla de gegants del poble, que entraren al recinte del concert ballant al compàs de les cançons que en aquell moment sonava la banda, i acabaren el ball ben al capdavant de l’escenari.
El concert, amb una posada en escena molt acurada, va començar el repertori sonant cançons populars interpretades per la banda i per la colla xeremiera anomenada els «Xerebiols», melodies arranjades pel solleric Pep Forteza Colom, per Vicente Bono i el tradicional «Ball de l’Ós» arranjada per Genovart.
A la segona part, cal destacar la senzilla però més que destacada presència de Tomeu Aloy Llabrés, «Llargo» de malnom, xeremier d’una vuitantena d’anys i amb més de seixanta tocant les xeremies professionalment, formava colla amb el seu difunt germà, ambdós són descendents d’una nissaga de xeremiers coneguda arreu de tota l’illa com “els Llargos de Sencelles” (el seu pare, i el seu padrí eren xeremiers), encarregat de passar la tradició d’aquesta música i mestre de molts sonadors d’aquests instruments.
Tot seguit va pujar a l’escenari la colla de Miquel Perelló «Canta» i Rafel Moll els quals van interpretar, conjuntament amb la banda, «La Polca Ruca» i van estrenar l’arranjament fet per a banda de música del «Cercaviles de Son Servera», ambdues peces creades per Toni Genovart.


Per acabar amb les colles, la sorpresa final la donaren la colla anomenada els «Cordamusa», composta per Tomeu Payeras Bisbal i Miquel Bennàssar Bonnín, dos joves que van interpretar la «Recollida de Joies» arranjada per Biel Oliver «Torres», «Medieval Concert» del solleric Tomeu Marroig «Piu» i, per acabar el concert amb colles de xeremies, sonaren la «Cancó d’es Xeremier» de Toni Genovart.
Fou un concert espectacular on s’hi sentia l’essència de la tradició de la nostra illa. Per finalitzar, com no podia ser d’una altre manera a Sa Pobla, es va fer una interpretació conjunta entre la Banda, tots els xeremiers, Toni «Ballador» a la simbomba, i la cantant Maria Magdalena Crespí, que juntament amb el ball dels gegants van interpretar la cançó de «Sant Antoni» amb tonada poblera.
Tota la plaça, a on no hi havia cap cadira buida, va mostrar el seu agraïment aixecant-se i fent mamballetes fins aconseguir un “bis”. Sens dubte, tothom va gaudir d’un excepcional concert.
Enhorabona a tots!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.