Entrevistam al president del Parlament Balear Baltasar “Balti” Picornell

El president del nostre parlament es defineix a si mateix com a “Mecànic ferreter d’ofici, pare i activista per la defensa dels valors democràtics, i diputat autonòmic de PODEM”.
Molt correcte i afable en tot moment, ens deixà compartir un trosset del seu temps lliuré i ens contestà a les preguntes que podeu llegir tot seguit:

 • Comencem per aquí, quina opinió té al voltant de la no realització i paralització del projecte del tren de Llevant? Jo sempre he dit que a Mallorca tenim el nostre aeroport sense avions, que és el tren de Llevant, ja que en un moment donat cert partit polític el convertí en via verda, que des del meu punt de vista va ser un gran error, ja que crec que des de les illes s’ha d’apostar fermement pel transport públic. S’han de continuar reclamant les partides ferroviaries que ens deu l’estat. Val a dir que com a diputat estic adherit a la plataforma “Volem el tren de Llevant”.
 • Què en pensa de com es viu el turisme aquests dies a les Illes, creu què els guanys es veuen reflectits en la qualitat de vida dels seus habitants i la terra que trepitjam? Hi ha una saturació que notam tots i en aquest aspecte ens empitjora la nostra qualitat de vida. No et sabria dir si realment repercuteix en la nostra economia, però el que es clar és que hauríem de començar a cercar alternatives a aquest monocultiu turístic.
 • El transport públic arreu de les Illes és deficient? Quina lògica té que es construeixin estacions d’AVE a pobles amb 400 habitants i que les nostres illes no puguin donar un servei decent no ja als nostres habitants, si no tampoc al turisme que ens visita, com s’ha pogut veure aquests dies a les llargues cues provocades pels cotxes a llocs com Manacor o Palma? Hem de tenir en compte que el govern està portant a terme un pla de mobilitat, així i tot pens que el transport públic a les nostres illes està mal dissenyat. Mai he entès perquè no es va fer una parada de metro a l’Hospital de Son Espases, ni tampoc que no hi hagi una línia de tren o metro que vagi de Palma a l’aeroport de Son Sant Joan. El cotxe, com passa a molts de llocs, hauria de ser una alternativa i no una necessitat
 • Tot i ser un càrrec neutral, diferents presidents del Parlament han sigut qüestionats, imputats… es sent pressionat? En cap moment m’he sentit pressionat i pens que estic fent les coses tal i com s’esperava de jo.
 • Com veu un President la resta del parlament? En canviaria res? (Formes, actituds…) Aquesta legislatura s’està modernitzant prou el parlament pel que fa a les noves tecnologies: s’estan millorant la qualitat de les càmeres que ofereixen en directe els plenaris del Parlament, s’estan fent passes per millorar la comunicació amb la resta de les illes amb l’objectiu de que qualque compareixença es pugui fer via videoconferència…Pel que fa als plenaris potser en canviaria una mica les dinàmiques del parlamentarisme, les intervencions dels consellers sovint estan massa preparades i això es nota. Que es pugués interpelar a aquestes respostes potser faria que tot no pareixés tan preparat. De vegades també es falta al respecte a l’orador no guardant el silenci quan esta intervenint.
 • Sovint els presidents i diputats ho són a causa de la seva procedència, imaginava ostentar aquest càrrec fa uns anys? Com ho duu? Fa 3 anys no m’ho pensava pas, he de dir que n’estic molt orgullós de que pensassin amb mi per aquest càrrec.
 • Què n’opina, vostè que fa aquest camí sovint, del desdoblament de la carretera de Campos a Llucmajor? Hi ha una petita incongrüència des del meu punt de vista pel que fa al disseny de transport a les nostres illes, ja que les competències de carreteres les té el Consell i les de transports les té el Govern, aquestes competències s’haurien d’unificar i coordinar i sovint sembla que cada una vagi pel seu vent. Si així fos, es podrien projectar i adaptar molt millor les nostres transports i carreteres que no com es fa ara. Pens que amb el temps la carretera de Llucmajor a Campos es convertirà en un coll de botella i a la llarga provocarà que amb el temps aquesta autovia arribi fins a Felanitx i Manacor, amb l’impacte ambiental que això suposa per Mallorca. Amb les darreres modificacions que s’havien fet a aquesta carretera s’havia  millorat molt el trànsit per aquest tram i pens que no caldria haver fet aquesta autovia si s’hagués continuat amb aquestes millores. Evidentment si tenguéssim el transport públic que ens mereixem no caldrien aquestes grans infraestructures.
 • Com és per vostè un horabaixa ideal? Dins una barqueta jugant a truc i fent unes cerveses amb els amics.
 • Vostè és republicà convençut, aquests dies va haver de rebre el rei perquè el seu càrrec obliga, no pensa que demostram una actitut massa sotmesa amb la família Nóos-Borbon? Oblidam massa aviat els illencs? Com bé dius és una visita institucional i el president del Parlament i altres càrrecs estam obligats a assistir-hi. Sí, per desgràcia la gent oblida massa aviat el que ha fet aquesta familia durant aquests darrers anys i critiquen a la gent que no va al posterior besamans que és a on se’ls hi ret plectesia
 • Per altra banda, tot i que es fan coses, sembla que també oblidam els qui defensaren l’estat republicà. Honoram els qui ens roben i oblidam els qui donaren la vida per nosaltres? No tan sols a les Illes sinó que també a nivell estatal hi ha per desgràcia molta desmemòria intencionada. Quan vaig intervenir a la llei de fosses ja vaig fer esment del silenci que hi ha hagut al voltant d’aquests anys. Hi ha un discurs generalitzat que sempre relaciona “república” amb coses dolentes, només s’anomena república a estats poc exemplars i en canvi quan parlam de França, Alemanya… s’obvia la paraula república.
 • Com creu vostè que acabarà la llei dels bous a la Balear que l’estat ha titllada d’anticonstitucional i manté viva la parafernàlia d’una festa obsoleta? Qualsevol fet que es dugui a terme en contra del maltractament animal està ben fet des del meu punt de vista. Cert és que s’està obrint molt aquest debat i potser hi haurà aquest recurs d’anticonstitucionalitat, esperem que no sigui així.
 • Com veu el futur de les Illes Balears en cas de la possible independència de Catalunya? Crec que a partir de dia 1 d’octubre hi haurà un canvi polític molt gran a Catalunya i això influirà també amb les negociacions amb l’estat espanyol. A partir d’aquí s’obrirà un ventall molt gros i a partir d’aquí hi hauria d’haver un canvi de model d’estat a on les nostres Illes hi han de tenir un paper important.
 • Com veu el futur de les pròximes generacions d’illencs en cas que l’estat seguesqui extraient la gairebé totalitat de recursos que generen les nostres Illes? S’està cercant un consens molt gran tant amb els partits com amb la societat civil per a millorar el nostre finançament amb un nou REB. Pel bé de les Illes Balears aquest ha de ser un front transversal a on cap força ni associació de les nostres illes s’hi pugui sentir incòmode a l’hora de defensar-ho en bloc.

3 pensaments a “Entrevistam al president del Parlament Balear Baltasar “Balti” Picornell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.