Sabíeu que … (Astronomia)

Lluna plena, “de sang” i “blava”. Aquests són els qualificatius de la lluna que arribarà a la seva plenitud demà, dia 31 de gener. Alguns mitjans l’han batiada com a “superlluna” perquè es veurà molt grossa i molt brillant perquè està molt aprop de la Terra. Alguna dita popular ho recull: “Clara és la lluna d’agost, però encara ho és més la de gener”, o aquella altra que diu: “La lluna d’agost clareja quan és fa fosc, vol ser com la de gener, però no ho arriba a ser”.

Lluna “de sang” és el nom que donam al fenomen de l’eclipsi total de lluna. Demà hi haurà un eclipsi d’aquestes característiques, encara que només podrà ser vist en la seva totalitat a Nordamèrica. Rep aquesta denominació pel fet que es veu la lluna de color vermell a causa de la difusió de la llum a través que les partícules que hi ha a l’atmosfera de la Terra, que projecten un to vermellós sobre la lluna eclipsada

L’expressió lluna “blava” és la còpia literal de l’anglesa blue moon i fa referència a la segona lluna plena dins el mateix mes. També se la coneix com a lluna  melangiosa. Dia 2 de gener es produí la primera lluna plena d’aquest mes. El mes de febrer no tendrà cap pleniluni.

Fa 150 anys que no es donaven totes aquestes circumstàncies. Ho podem celebrar amb la cançó que Billie Holiday va gravar l’any 1952, Blue moon, popularitzada també per Frank Sinatra, Dean Martin o Rod Stewart, ente d’altres.

Els compositors foren  Lorenz Hart i Richard Rodgers.

Aquí teniu la lletra i un enllaç musical.

Blue moon you saw me standing alone
Without a dream in my heart
Without a love of my own
Blue moon, you knew just what I was there for
You heard me saying a prayer for
Someone I really could care for
And then there suddenly appeared before me
The only one my arms will ever hold
I heard somebody whisper “Please adore me”
And when I looked, the moon had turned to gold!
Blue moon!
Now I’m no longer alone
Without a dream in my heart
Without a love of my own.

 

La imatge de la lluna plena està agafada de segre.com.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.