Sabíeu que … (Calendari)

Avui és el dijous “jarder”. El dijous llarder és una festivitat mòbil que es celebra el dijous anterior al Dimecres de Cendra que dóna inici a la Quaresma, per tant set dijous abans del Dijous Sant i 52 dies abans de Pasqua. En ser una festa mòbil pot caure entre el 29 de gener i el 4 de març, tot depén de la data en que cau Pasqua, que ja sabeu que se celebra el primer diumenge que segueix a l’equinocci de primavera de l’hemisferi nord (entre el 20 i el 21 de març).

Enguany la primera lluna plena de primavera serà el dia 31 de març, dissabte, per tant Pasqua scaurà l’endemà, diumenge, 1 d’abril.

Diuen que aquesta festivitat rep el nom de “llarder”, derivat de la paraula llard que significa greix o gras; per això també a aquest dia se’l coneix amb el nom de dijous gras perquè la menjua d’aquest dia solia esser molt greixosa,  brou d’ossos de porc o  fava pelada amb cornes, carot i morro de porc o greixonera de porc, o bullit d’ossos de porc amb patates i col borratxona. Tampoc no hi mancava un bon postre: coca amb tallades (botifarró, sobrassada i xulla) o la coca de raïssons o grescos.

Amb el Dijous Larder comencen els Darrers Dies que arribaran fins al dimarts de Carnaval, just abans del Dimecres de Cendra.

Antigament les fresses o desfresses, fetes a casa amb vestits o robes velles o manllevades a algú, sortien al carrer acompanyades dels sonadors i de la ximbomba, fins que durant la dictadura del general Franco fou prohibida qualsevol manifestació d’aquest tipus.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.