El projecte ‘Espais de la Batalla de Mallorca’ excava per primera vegada una trinxera de la guerra civil

El passat diumenge 27 de juliol, el grup d’investigadors de Batalla de Mallorca va començar a excavar un vèrtex fortificat a un munt pròxim a Son Carrió (Sant Llorenç des Cardassar), on al 1936 tingué lloc la batalla de Mallorca, també coneguda com el Desembarcament de Bayo. A més, des del dilluns fins divendres es troben documentant l’espai i identificant les restes materials de la guerra civil.

 

L’equip s’anomena Batalla de Mallorca i compta amb el suport del Consell de Mallorca i dels ajuntaments de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar. Aquest any, està format per vuit voluntaris de diferents universitats de les Illes (UIB i CESAG) i Catalunya (UPF, UOC i UB), entre els quals es troben arqueòlegs, historiadors, periodistes i gestors culturals. Els directors són els doctors Gonzalo Berger i Manuel Aguilera, els quals presentaran els resultats aquest dijous a les 20 h a un acte a l’Espai 36 (c. Major, 36) de Sant Llorenç des Cardassar.

L’equip va realitzar la primera campanya arqueològica al 2017 però sempre s’ha limitat a la prospecció (reconeixement superficial del terreny) i recollida de material. Aquest any, la novetat és l’excavació d’un vèrtex fortificat amb dos parapets en cunya que el bàndol sollevat va emprar per a defensar-se dels republicans desembarcats. En el terreny explorat a Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar van trobar vàries trinxeres, pous de tirador, bales, restes de projectils de canó i morter, llaunes, culleres, etc.

L’objectiu que es plantegen és seguir treballant fins al 2022 per a acabar de reconèixer tot l’espai de la batalla.

A més, també realitzen investigació històrica que difonen a través de la plana web www.batallademallorca.com i compten amb un correu electrònic per a contactar amb persones que poden ajudar-los en la investigació: batallademallorca@gmail.com.

La Batalla de Mallorca va transcórrer entre el 16 d’agost i el 4 de setembre de 1936. Una expedició de devers uns 4000 milicians procedents de Barcelona desembarcà a la costa est de Mallorca, entre Son Servera i Portocristo. Més de 200 deixaren la vida a l’illa. Durant 20 dies s’enfrontaren per terra, mar i aire a les forces sollevades de Mallorca fins que reberen ordre de reembarcar i tornar a la península.

4 pensaments a “El projecte ‘Espais de la Batalla de Mallorca’ excava per primera vegada una trinxera de la guerra civil

 1. Uep,Uep,Uep…Sa paret de dalt de sa primera foto…pot tenir moooltssss d’anys, L’han estodiada o nomes pensen el periodo de sa “batalla” ?????

  • El mur superior de la trinxera és de roca mare. Imagino que et refreixes al mur de pedra en sec, elqual no és tan antic.
   Tanmateix, és cert que vam trobar ceràmica prehistòrica, concretament talaiòtica.
   Finalment, evidentment nosaltres només ens centrem amb l’esdeveniment de la Guerra Civil, però imagino que si hi ha algun grup interessat, segurament hi pugui treballar si demana els permisos pertinents.

  • Es troba a Son Carrió, a sa finca de Sa Punta. De moment no podem donar més detalls per a preservar la seva conservació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.