Entrevista a Nicolau Bordal, Delegat Zona Costanera Sant Llorenç des Cardassar i regidor de Turisme

Abans de la crisi del coronavirus la seva preocupació principal era l’estat en què va quedar la platja de Cala Millor pel temporal “Glòria”. Com a regidor de Turisme, havia trobat solució al problema?
No, la petició que tots els ajuntaments de la comarca de Llevant afectats i el Consorci de Turisme de Cala Millor havíem demanat a Costes i al Ministeri de Medi Ambient, era trobar solucions per via urgència. Pel que respecta a Cala Millor, degut a l’estat que quedà la platja demanarem una solució amb via de d’emergència i urgència, degut a les conseqüències laborals i socials que implicava de cara a la temporada turística. Amb la visita a Mallorca del president Sánchez i demés ministres pensarem que donarien solucions per a la recuperació de la platja, sostenibles amb el medi ambient… però no va ser així. Tots els batles de la comarca signaren una petició, però no varem obtenir solucions. Després decidirem demanar una cita a Madrid amb Medi Ambient, la quan ens denegaren, ja que va ser just quan començava la crisi del coronavirus. I així estam.

La platja el 2017, ja havia tingut problemes…

Sí, el Consorci de Turisme per tant els dos ajuntaments de Sant Llorenç i Son Servera i l’Associació Hotelera de Cala Millor, ja el 2017 vàrem fer una inversió amb un projecte executat per la Universitat de Cantàbria amb les dates del SOCIB, el qual ens donava unes primeres pautes de comportament per a la regeneració i manteniment de la platja amb una sèrie de solucions a curt i llarg plaç. L’any passat, a conseqüència de la tempesta de Setmana Santa, vàrem reprendre aquest projecte de recuperació de la platja amb una licitació i adjudicació a l’empresa Neos de Madrid, la qual es desenvolupava quan va arribar enguany la tempesta Glòria, i el va fer malbé.

Actualment, amb el problema del coronavirus tots els hotels hauran de tancar. Què opina de l’actual situació?
Ara el més important és aconseguir aturar la pandèmia, però som conscient que a més, hem tingut tres desastres consecutius a sa zona. Fallida Thomas Cook, Glòria i actualment el coronavirus. Per per tant necessitarem tots els esforços de tots els estaments i societat per recuperar i poder sortir del greu problema que ens amenaça a tots. Però n’hem de sortir, i una vegada controlada la crisi del coronavirus, hem de poder actuar junts per la recuperació tant social i laboral de la zona.

Veu possible una recuperació per a finals de temporada?

Com ja he expressat abans la pandèmia del coronavirus ha estat la “puntilla” a la nostra zona. Els treballadors que ja havien començat a treballar amb el tancament de tot es teixit hoteler s’han quedat sense feina, i la resta no sabem si podran cotitzar es mínim enguany. Hotels tancament total, amb anul·lacions i amb la incertesa de no saber ni es temps que durarà ni com reaccionarà el mercat. De moment hem ajornament grans esdeveniments com el East Mallorca Cup de Fútbol, Protur Cheff, etc. No vull ser pessimista però a aquest moment no són gaire grates les notícies per l’hostaleria igualment per a la resta de sectors.

Quines mesures de prevenció contra el coronavirus han adoptat per a la Zona Costanera?
Hem implantat mesures tant sanitàries com socials, les primeres desinfectant
les zones més transitades i posteriorment la anem fent la resta i als locals municipals, a més, una desinfecció interior (Delegació, Policia, escoleta, escoles etc.) no descartam la contractació de empreses per posteriors desinfeccions. En temes de seguretat laboral seguim el compliment de la normativa tant amb personal de l´ajuntament com d’empreses adjudicatàries, i també contractam empreses que ens ajudin a assolir material, Epis, pels treballadors, i la seva transformació, i també amb estàncies a hotels per si es necessari.

Quins serveis presta actualment el departament de Serveis Socials?
Hem reforçament el departament Serveis Socials, i detectant persones i famílies amb necessitats i a més hem suspès els pagaments d’activitats municipals que estan tancades com són escoletes, centres de dia, etc. A més, estam estudiant la resta de imposts per a poder beneficiar a la ciutadania.

Com està treballant actualment la policia local ?

La policia actualment està baix la tutela del Ministeri d’Interior, per tant són ells qui coordinen tots els serveis de seguretat amb coordinació amb la Guàrdia Civil, sense massa problemes. Dir que la resposta de la població ha estat de conscienciació així com passava la setmana, els primers dies han passat sense massa incidències descriptibles.

Creu que la crisi s’allargarà?
No heu sé. Per la meva part dir que treballam ja de cara al restabliment de la normalitat, amb accions com és el manteniment de la zona costanera, la recuperació de la platja, estudi de campanyes de promoció sobretot en un principi interiors, i preparació de grans esdeveniments per a final de temporada etc.

Vol afegir res més?

Per últim donar esperança, ànims i que respectem tots el compliment de les normes que ens dicten, quants més esforç feim ara, manco temps durarà, i agrair l’esforç personal a tots els professionals que cuiden als afectats i de les nostres necessitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.