Recreació de Refranys (RR)

Anem a engegar una nova secció, la recreació de refranys (RR).
Es planteja com un joc lúdic on, a manera finalitat, s’intentarà lligar el saber tradicional que conformen dites i refranys, amb conegudes noves aportacions de la ciència.

La idea arrela en tres llivanyes,. Una es la proposta d’una de les lectores de “mots perduts” que va suggerir fer-ne una extensió a les dites i refranys.
L’altre s’estira pel treball “Torrent i aprenentatges”1 atès que aportà un interessant coneixement ancestral relatiu al respecte que s’ha de tenir a l’aigua. Un respecte potser perdut en aquestes darreres dècades de bonança i especulació.
I la que arrela més fons segueix unes paraules que Biel Majoral, tot referint-se a les cites substantives de l’aportació “Design Manifesto for Jerusalem” de Guillem Ferrer, digué a la cloenda de la presentació en el pati de Son Fortesa: “a vegades anam a cercar lluny, molt lluny, el que tenim a l’abast”.

L’objectiu seria idò, posar en valor part d’aquells refranys o dites populars i refrescar-ne l’ús.
Abast: La proposta, òbviament, resultarà limitada, molt limitada, (Barbara Sagrera en el seu Corpus de Fraseologia aporta més de 14.500 entrades i 5.600 les locucions i frases que Antoni Llull en va extreure de les Rondaies Mallorquines) i solament referida a aquells més usuals.
M’agradaria afegir-hi la cua “i a les que, segons el meu parer, hi pugui trobar un vessant didàctic”, però certament, en un o altre sentit, totes les frases van amarades de missatge; és una manera tradicional de transmetre missatges, de posar límits, d’orientar comportaments!.
Procés: Presentar una dita, amb el sentit que li dona el DCVB amb petits comentaris derivats de les darreres lectures.

Fonts destacades:
Alcover-Moll (1983). Diccionari Català-Valencià-Balear. Palma.Ed.Moll
Llull, A.(2008). Diccionari d’expressions lingüístiques recollides de les Rondaies Mallorquines d’En Jordi des Racó. Palma.Ed. Moll
Sagrera, B. (2019). Corpus de fraseologia de les Illes Balears. Classificacióp, descripció i contextualització. Manacor: Món de llibres
https://refranys.wordpress.com/

I també les idees relacionades a les diverses entrades de lecturesreferides. Blogspot.com.

1Varis (2019). “Sa torrentada. Sant Llorenç des Cardassar. 9 d’otubre de 2018”: Sant Llorenç. Ajuntament i Associació cultural Flor de Card
Imatge: Olivera. Dibuix de l’Arxiduc Lluís Salvador

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.