Mots perduts: collada

I a la fi he acabat el llistat de paraules començades per la lletra B que tenia al meu quadernet (ja groguenc…) de “mots perduts”. Com podeu comprovar, idò, si tenim en compte totes les lletres de l’abecedari (a pesar que hi ha grafies amb més mots que d’altres) la llista total serà prou llarga, però ens ho agafarem amb tranquil·litat per degustar així, mot a mot, la riquesa del nostre lèxic antic.

I ara iniciam les paraules antigues que comencen per C. La meva primera opció era “clenxa” però per sort al municipi encara es diu, a pesar que entre cert sector, sobretot més jove, ja es va substituint pel més general “pentinat” o, pitjor encara,  el castellanisme “peinado”. Però per ara l’obviarem confiant que encara li quedi molta vida i passarem a “collada”. Si bé encara es pot sentir en el sentit de “dos” o “parella” no tant en el sentit de “beneit” (accepció 7), entra d’altres més específiques de certs camps o contextos.

Significat: 

1. ant. Clatellada.

2. Acte de pegar cop amb les canyes dels filats, en la caça de tords a coll, per tal d’embolicar el tord quan passa pel coll (Mall.).

3. Vent que bufa durant cert temps de la mateíxa banda (Mall.); cast. collada.

4. Conjunt de cartes d’un mateix coll; cast. rumfla, rumflada.

5. Parella de coses unides (Mall.); cast. pareja. 

6. Colla nombrosa, estol de persones o de bèsties (occ., val., mall.); cast. grupo, rebaño.

7.  Betzol, home curt d’enteniment (Manacor). 

8. Acte de collar o estrènyer una cosa amb una altra; cast. vuelta. Especialment: a) nàut. Volta amb què s’amarra el cap al voltant de la creu de les bites (Mall.); cast. bitadura.

Grafies documentades: «No sigues collada». «Aquest és de collada llarga». «Ets un collada» (al mateix diccionari Alcover Moll)

Etimologia:  de colló, amb canvi de sufix per intenció eufèmica.

Curiositat: Es collades!: exclamació d’admiració (Manacor) que s’usa, com moltes d’altres, eufèmicament per evitar dir “collons”. En la mateixa línia que “es cobrombos”, que tractarem més envant en una altra entrega específicament

(Fonts del diccionari Alcover-Moll)

Un pensament a “Mots perduts: collada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.