R.Refranys: Tots duim…

2 Tots duim una campana dalt es cap

El DCVB també el mostra a la veu “campana” amb el significat “tots demostram amb les nostres obres el nostre caràcter, encara que no vulguem”
Vendria a ser un refrany de significat diferent a l’anterior. Aquest recollit Mallorca.

En la mateixa línia hi podríem incloure aquell de S’homo es té per sa dita, i es bou p’es banyam que vol dir que el compliment de la paraula és el que caracteritza l’home formal.

La campana, l’ésser que mostren les nostres obres potser personal i intransferible però, a vegades la “determinada manera de fer” també pot ser familiar, entrant així en la transcendència de l’impacte de la cultura en la nostra formació. Els malnoms encara vigents a bona part dels pobles de l’interior identifiquen, poden identificar, certes i determinades manera de ser. Qüestió lògica si es consideren les influències inconscients dels pares sobre els fills. Sobre aquesta base, però, s’haurà de situar l’aspecte diferencial derivat de les experiències i de la voluntat.

En tot cas i com recorda D.Bohm (1980) “Tot es troba plegat en tot”. Una part pot descriure l’estructura de l’objecte sencer.
Una determinada acció pot orientar sobre el comportament generalitzat. La campana que portam sobre el cap mostra el que desitjam i també el que no es agrada. Podem posar capes de maquillatge per distreure i amagar, però hi ha el que hi ha.

I d’altra banda hauríem de considerar que tots els nostres actes expandeixen un determinat so. Realment ens mostram de forma continuada.!

Entre altres, idees que en podem treure:

  • Els nostres fets ens defineixen.
  • Les decisions i les accions poden estar condicionades per moltes circumstàncies, però en tot cas, donen indicacions de l’ésser.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.