Mots perduts: costura

Encara avui, agafat de mon pare, dic algun dematí quan aixec les meves nines “venga a costura!”. Però no vos creieu, són ocasions espontànies, per fer la gràcia ja que és un mot ben en desús, almanco entre el jovent. 

Si bé la primera accepció que trobam de costura al diccionari Alcover Moll és “acte o treball de cosir” (d’ús encara generalitzat), la que ens interessa a nosaltres és la que diu “escola on les nenes aprenen de cosir i altres labors casolanes” o en altres termes “escola on les nenes aprenen de llegir i escriure; escola de noies en general”. Ara aquesta diferenciació entre escola de nines i nins ja no existeix (almanco i sortadament a l’escola pública) i de fet jo el dic a les meves nines igual que mon pare m’ho deia a mi, que érem dos nins, per la qual cosa podem comprovar que en el nostre cas vam ampliar el significat a tot tipus d’escola, sense distincions de sexe. Ara ja ni és una cosa ni l’altra, sinó que directament es diu “escola”.

Grup de nines fent ganxet en una ’aula del convent de les monges, devers 1951 (foto agafada de les Fotografies antigues de Sant Llorenç de Rafel Duran)

 

Un pensament a “Mots perduts: costura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.