Els Cossiers de Manacor animen a una sortida diferent a les Fires i Festes de Primavera 2020

Cada any, el dia del pregó de les Fires i Festes de Primavera, set cossiers – sis i una dama –, un dimoni i una colla de xeremiers amb xeremies, fabiols i tamborí, surten a ballar.

Aquesta sortida es duu a terme el darrer divendres de maig, que enguany serà el divendres 29. Executen cinc balls diferents tot fent el seu recorregut pels carrers de Manacor: el peuet, la balanguera – versió llarga –, la balanguera – versió curta –, els broquers – únic ball de bastons a Mallorca – i la processó – ball d’acompanyada, interpretat també per les xeremies. Després dels balls, els dansaires reparteixen una branqueta de romaní com a símbol de festa i de primavera.
Fotos sortida cossiers 31 de maig de 2019
Enguany però, la situació és especial. La situació sanitària impedeix desenvolupar la festa com la coneixem. En aquest sentit, i des d’un exercici de responsabilitat, l’agrupació de Cossiers ha decidit fer arribar la festa a les cases d’una altra manera. Així, encara que la música i el ball no surtin al carrer a repartir romaní i festa no quedarem sense Cossiers 2020. En concret, han realitzat un vídeo (https://www.youtube.com/watch?v=4TU1a2WeeRI) on encomanen a la gent fer un “rotlo diferent” des de casa, enviar fotos d’altres anys, fer-se fotos amb un dibuix o un record dels Cossiers o un vídeo curt ballant. Els materials es poden enviar fins al 21 de maig a cossiersdemanacor@gmail.com.
La dansa dels Cossiers és una de les cinc danses rituals de les quals disposa, actualment, el poble de Manacor: els Cossiers, els Moretons, els Indis, els Nanets i les Dames. Se n’ha conservat documentació escrita des del segle XVIII fins a mitjan segle XX, data en la qual, després d’anys de trontolls i malviures, deixaren de ballar. El maig de 1981, es pogueren recuperar. Des de 1990 l’Escola Municipal de Mallorquí n’és la responsable, custodia els vestits, organitza els assajos, du a terme tallers de danses rituals per als alumnes de Manacor per donar a conèixer la cultura popular del poble.
Atesa la situació actual els Cossiers de Manacor encomanen a la gent viure una festa virtual amb les etiquetes #Cossiers2020 i #JoTambéHiVaigSer.

Concurs de cartells
A més, per devuitè any consecutiu l’Escola Municipal de Mallorquí ha convocat el Concurs de Cartells dels Cossiers, adreçat a alumnes escolaritzats al municipi de Manacor. El guanyador és el que serveix per anunciar les dues sortides de l’any dels Cossiers de Manacor. El guanyador d’enguany, d’un total de 32 cartells presentats, ha estat Bernat Bauzà Matamalas, de 2n de batxillerat artístic de l’IES Mossèn Alcover. Les dues finalistes han estat alumnes de 2n de batxillerat artístic, també, del mateix centre: Margalida Regina Estelrich Vadell i Neus Morlà Habib.

Pregó virtual de Fires i Festes de Primavera 2020
Finalment, s’ha anunciat que enguany el pregó de Fires i Festes serà virtual. La situació sanitària impedeix viure les festes com es voldria i s’ha decidit realitzar un pregó atípic per una situació atípica. Així, el pregó de Fires i Festes de Primavera es durà a terme de manera virtual. Es tracta d’un muntatge de fins a cinc vídeos de cinc pregoners i pregoneres coordinats i guionitzats pel periodista manacorí Antoni Riera.
Compartiran el pregó virtual:
Andreu Alba (Artà, 1978) – Setze anys de policia local a Manacor i vuit any que és Policia Tutor de Porto Cristo i s’Illot
Neus Salas (Inca, 1971) – Vint-i-tres anys vivint a Manacor; infermera i coordinadora del Centre de Salut Sa Torre
Margalida Cortès (Manacor, 1988) – Treballadora social; i membre d’un programa d’assessoria jurídica a una ONG
Mia Aerts (Manacor, 2008) – Alumna del CC Puresa de Maria i Membre del Consell d’Infants de Manacor
Miquel Galmés (Manacor, 1976) – Pagès i empresari

En qualsevol cas, l’horabaixa del divendres 29 de maig es podrà seguir a través de les xarxes de l’Ajuntament. Més endavant concretarem horaris.
A més, les Fires i Festes d’enguany comprendran dos caps de setmana d’actes virtuals que encara s’estan treballant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.