Herba de Sant Joan. Hypericum perforatum

Aquests dies per les xarxes socials circula una informació que anima a arreplegar l’herba de Sant Joan per fer un oli que es pot emprar pels cops, les contractures o les cremades. Està bé conèixer i emprar amb precaució les propietats medicinals de les plantes però hem d’anar alerta a sortir tots de cop a foravila i arrasar, en aquest cas, amb l’hipèric.El nom científic de la planta, Hypericum perforatum, fa referència al gènere de la planta (Hypericum) i a que les fulles presenten unes glàndules secretores que, mirades a contrallum, apareixen com a foradets (perforatum).

És una planta rústica que creix a llocs erms, a les voreres dels camins, a espais ben assolellats.

Rep el nom d’herba de Sant Joan perquè es solia recollir per les dates de la festivitat del sant encara que, avui en dia, es pot trobar florida a finals del mes de maig i principis del mes de juny.

Té moltes propietats farmacològiques (antiinflamatòria, antisèptica, diürètica, antiparasitària, antidiarreica, antidepressiva) però s’ha de fer servir amb del control d’un terapeuta perquè les plantes medicinals també tenen efectes secundaris.

L’oli de pericó es fa posant dins un pot de vidre les flors de la planta i afegint-hi oli d’oliva, de gira-sol o d’ametlla fins a cobrir les flors. Es tapa el pot i es deixa quaranta dies a sol i serena. El resultat serà un oli vermell degut a l’acció de la hipericina. S’ha de guardar en pots més petits, per ser més manejadís, en un lloc fosc i sec.

També es pot fer amb flors seques en proporció de 100 grams de flor seca per litre d’oli.

L’oli de pericó és bo, aplicat externament, pels cops, les contusions i les picadures d’insectes.

Si s’aplica aquest oli damunt la pell o es pren la planta internament s’ha de tenir la precaució de no exposar-se al sol ja que es tracta d’una planta fotosensible i pot provocar taques a la pell.

Popularment  l’hipèric és conegut com a “herba de sang” pel color vermell que transmet. El refranyer alaba les virtuts de l’oli d’hipèric, conegut també com a “oli de cop” : ” Qui té oli de pericó, no li cal ni metge ni doctor”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.