Refranys: A bé o mal…

A bé o mal andar, de ta part l’escrivà

Una vegada acabada la llista dels Top ten encetem una recreació de refranys un tant aleatòria i potser caòtica. En base al “Corpus de fraseologia de les Illes Balears” de Bàrbara Sagrera anirem comentat aquells que, pel seu contingut a per la seva actualitat, al meu parer, semblin vigents.

El present no destaca pel contingut -amb el qual no em sento emocionalment gens identificat-, sinó per ser de rabiosa actualitat.

Segons el DCVB a la veu escrivà es mostra el refrany amb al significat: “vol dir que en els plets no sol guanyar precisament el qui té raó, sinó el qui té amistat o influència dins la Cúria” .

Amb significat semblant resulta més popular la coneguda expressió: Més tort que sa justícia.

Aquests dies en que la premsa es fa ressò de les aventures i entramats econòmics del rei emèrit. Ara que el coronavirus i la premsa del poder han arraconades les exigències dels organismes internacionals en relació a l’empresonament dels Jordis. Ara que encara es recorda el judici televisat a aquells polítics que seien a la banqueta per haver intentat complir amb el seu programa electoral… ara és un bon moment per recordar el refrany.

A aquells que vàrem creure amb la necessitat d’arrelar utopies ens costa d’acceptar-ho però els fet evidencien que les amistances o influències dins la cúria del poder resulten transcendents. Ve de vell i és una llàstima. Una de les múltiples assignatures pendents.

Imatge de Google (Escrivà del museu d’El Caire)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.