Entrevista a Maria Remedios Cañadas García, regidora de Sanitat, Recursos Humans, Tercera Edat, i Prevenció de Riscos Laborals de l’Ajuntament de Son Servera

Maria Remedios Cañadas García, va néixer l’any 1967 a Son Servera, és casada des de fa 32 anys i té dos fills Juan Antonio i Sofia. Va cursar els seus primers estudis a Son Servera i el Batxillerat a Artà, continuà els seus estudis d’Hostaleria i idiomes a Manacor, i parla perfectament francès, alemany i italià, a part de castellà i català. Afiliada al PSOE, a l’actual legislatura forma part de l’equip de govern de l’Ajuntament de Son Servera, i és regidora de Sanitat, Recursos Humans, Tercera Edat, i prevenció de riscos laborals.

Des de quan està afiliada a l’PSOE i per què va triar aquest partit?
Afiliada fa uns anys, el per què vaig triar aquest partit, jo dic de broma que no vaig tenir elecció …. les meves arrels són totalment progressistes, d’esquerres … El meu padrí José va combatre en la Guerra Civil en el bàndol republicà, els meus pares òbviament van viure tota la postguerra, la seva misèria i les seves mancances, a casa sempre s’ha parlat de política i el meu pare Antonio, juntament amb el seu germà José, són històrics del partit a Son Servera. La meva família era socialista quan estava prohibit ser-ho. Quan ja vaig ser més gran i vaig poder començar a preguntar, a qüestionar, a informar-me, tenia molt clar que havia de seguir creient en un partit que lluités pels drets dels treballadors, dels més desfavorits, que lluités per una Sanitat i una Educació Pública i de Qualitat per a tothom, que lluités pels drets de la Dona, que lluités en contra de la discriminació en totes les seves formes, .. per tants i tants motius … i segueixo creient, després de tants anys, que amb les seves equivocacions i amb els seus encerts, ara per ara, aquest partit segueix sent el Partit Socialista.

Aquesta és la seva primera legislatura. Perquè va trigar tant a presentar-se?
Des de fa bastants anys he estat en les bases del partit, per circumstàncies familiars no podia dedicar-me a la política de manera activa i dedicar tot el temps i la dedicació que aquesta tasca necessita, fins que en aquesta passada legislatura Natàlia Troya va confiar en mi per al seu projecte i vaig decidir arriscar i em vaig embarcar en aquesta nova i emocionant aventura …


Treball no li faltarà, ha assumit les regidories de Recursos Humans, Prevenció de Riscos Laborals, Gent Gran i Sanitat.
Quina dedicació té assignada?

Tinc una dedicació del 70%, tot i que la realitat és que hi dedico molt més. La veritat és que en les actuals circumstàncies, per la situació sanitària que vivim tots, començant per la nostra batlessa Natalia Troya, que de manera magistral ha estat al capdavant de tot, i tots els meus companys/es ens hem bolcat i hem dedicat més de el 100% per pal·liar i portar de la millor manera possible aquesta crisi.

Com regidora de Sanitat, que ha estat el més difícil de l’actual pandèmia ocasionada pel Covid 19?
El més difícil per a mi, ha estat la incertesa, el desconeixement que teníem d’aquesta malaltia, la por que afectés el nostre municipi de manera greu, i sobretot, el pitjor, la pèrdua d’una persona del nostre municipi, un veí nostre que no va poder superar aquesta malaltia, la part humana és el més difícil, el més dur, les xifres es tornen reals quan ens afecten directament, quan poses cara i nom.

El passat mes de juny es va detectar un nou cas al Centre de Salut de Son Servera. Quants de casos ha tingut el municipi, i com estan actualment els serveis?
En la pitjor fase d’aquesta pandèmia, en el nostre municipi vam tenir 10 casos confirmats. El passat mes de juny, és cert que hi ha hagut un nou cas de coronavirus confirmat, aquesta persona està en el seu domicili i s’està realitzant el seguiment i control a les persones que han tingut un contacte estret amb aquesta persona, recalcant que fins avui, tots els resultats estan sortint negatius. Per sort aquesta persona, que va sortir positiu des del passat dia 10 de juliol, ja ha sortit negatiu. També cal comentar que el nostre Centre de Salut de Son Servera realitza una mitjana de 40 o 50 test PCR segftmanals i afortunadament tots estan sortint negatius. Afortunadament avui mateix ja no hi ha cap cas en el nostre terme municipal. Vull destacar públicament la gran tasca i la bona feina que estan realitzant els nostres treballadors sanitaris, metges, infermers, auxiliars, etc. tant a Son Servera com a Cala Millor, des del primer dia.

A causa d’aquest nou cas de Covid-19 a Son Servera, es va extremar encara més la seguretat al municipi?
La veritat és que des del primer dia, la nostra prioritat ha estat la seguretat i la salut dels nostres veïns i del nostre municipi, per això des del primer moment, es van netejar i desinfectar carrers diàriament, es van extremar i van incrementar la neteja i desinfecció en tots els edificis municipals, invertim en compra de material de protecció (EPIS) per tots els nostres treballadors-es, s’han creat nous protocols amb mesures de seguretat, en resum, s’ha posat tot de la nostra part per garantir la seguretat en el nostre municipi. Aquí és de justícia recalcar la professionalitat i el bon treball realitzat pels nostres treballadors en les àrees de neteja i brigada que han estat en tot moment i des del primer dia realitzant aquestes tasques tan imprescindibles.

Està satisfeta de com ha respost la ciutadania en temps de clausura?
Estic molt satisfeta amb la resposta de la ciutadania durant el confinament, a part, de pocs casos puntuals, la gent ha respost amb molta responsabilitat i molt respecte. Sincerament crec que una de les raons per les quals el virus no va tenir gaire incidència en el nostre municipi, va ser per la responsabilitat i el civisme de la ciutadania.

Contenta de la feina que ha fet de la Policia Local?
Sí, no vull deixar passar aquí l’oportunitat d’agrair a la nostra Policia el magnífic treball realitzat, el seu esperit de lliurament, la seva col·laboració immediata i els seus detalls diaris que amb la seva música alegraven a moltes persones i els feien oblidar per uns segons els moments tan difícils que estàvem passant.

Creu que ja ha passat el pitjor, o com diuen alguns experts pot haver nou rebrots a partir del mes de setembre?
Els rebrots ja s’estan donant i des del primer moment s’havia dit que era previsible que passés. Sincerament jo crec que la importància està en ser conscients que hem de seguir fent les mateixes pautes que fins ara, és a dir, mantenir la distància de seguretat, o si no es pot, fer servir mascareta i el rentat freqüent de mans, dependrà de nosaltres, com seran els rebrots, més controlats i menors si fem les coses amb criteri i responsabilitat o pitjors i descontrolats si no fem les coses bé. No hem d’oblidar el que hem passat i sense histerismes però amb responsabilitat fer les coses bé.

Com regidora de Sanitat, que li agradaria poder millorar o dur a terme dins de l’actual legislatura?
La veritat és que m’agradaria poder fer molt, però pel que fa a Sanitat, la veritat és que a nivell municipal no tenim moltes competències. M’agradaria que la ciutadania estigués satisfeta sempre amb el servei prestat quan va als centres de salut, minimitzar el major nombre de queixes possible. Sincerament crec que tot el que sigui invertir en Salut és invertir en qualitat de vida.

Quines mesures ha pres, i que s’ha pogut dur a terme en les àrees de Recursos Humans, i prevenció de riscos laborals?
En aquesta àrea sempre hi ha molt a fer i poc temps per fer-ho … Però si que és veritat, que a causa de l’època que estem passant, s’ha hagut de treballar molt en molts aspectes. Hem hagut d’adaptar els protocols per a les mesures de prevenció, hem invertit i estem invertint molt en mesures de protecció per als nostres treballadors-es, com poden ser, mampares de protecció, mascaretes, gel hidroalcohòlic, etc … S’ha incrementat la neteja i desinfecció en totes les dependències. S’han comprat màquines especials per a la desinfecció de cotxes de policia, brigada, serveis socials, etc … S’ha contractat una empresa especialitzada per desinfectar les nostres escoles perquè els nostres nens-es puguin anar amb tota la màxima seguretat a les “Escoletes d’Estiu “. S’han realitzat cursets per als treballadors-es referents al COVID 19. Es va organitzar tota la plantilla de l’Ajuntament perquè realitzessin el seu treball des de diferents àmbits, hi va haver personal que era essencial i havia de treballar 100% presencial i una altra part que va poder realitzar teletreball. Tant d’una manera com d’una altra, el personal s’ha implicat de manera molt professional i eficaç. Encara amb tot això, la veritat, és que és una cosa tan dinàmic que sempre hi ha coses per fer en aquestes regidories.

El mes passat van entrar a robar, al local de la Tercera Edat de Son Servera. Ens pot informar com està el tema?

Si, la veritat, és que va ser una cosa molt trist i desagradable. Em van avisar i immediatament em vaig personar al local, van trencar la porta de l’oficina de la directiva i es van emportar els doblers que tenien allà. La Policia va acudir immediatament i es va fer càrrec de la investigació. Independentment dels doblerts que es van dur i la destrossa de la porta, el pitjor va ser el disgust que es van dur Maria i Yvonne, presidenta i vicepresidenta de l’associació. Per intentar que això no torni a passar, anem a instal·lar càmeres de seguretat en els nostres locals de la Gent Gran.

Degut a la situació actual, els centres de Son Servera i Cala Millor de la tercera edat estan tancats. Quan creu possible que puguin tornar a obrir, i reprendre les activitats?

En principi fins a la tardor no crec que puguem obrir aquests centres. Per a mi, ells són el primer i la seva salut i seguretat essencials, hem de ser conscients que són el major grup de risc i que, si s’escau cal extremar les mesures de seguretat, per tant, fins que no es pugui garantir la seva seguretat per sobre de tot, els centres romandran tancats. Dependrà essencialment de com vagi evolucionant aquesta pandèmia, per obrir abans o després.

Quin nombre de persones grans estan apuntades a les diferents associacions de la tercera edat del municipi?
A Cala Millor disposem de 2 associacions, en les quals hi ha un nombre força elevat de persones inscrites, però és a Son Servera on hi ha un major nombre de persones, unes 450 persones.

A més dels cursos que duen a terme subvencionats pel Consell Insular. De quines altres activitats es fa càrrec l’ajuntament?
L’Ajuntament ofereix a les tres associacions el mateix nombre de classes per setmana, normalment són activitats de Ioga, Tai-Chi, Ball de Saló .. Són tres activitats diferents de dues hores setmanals en cada un dels tres centres. També l’any passat, vam oferir uns tallers de Cuina de Nadal que van tenir molt bona acollida. M’agradaria poder incrementar l’oferta de cursos o tallers per oferir a la “Gent Gran”, crec que són un pilar fonamental en el nostre municipi i la nostra comunitat i mai els donarem les gràcies les suficients vegades per tot i per tant.

Creu que les associacions de la tercera edat obriran abans de trobar-se una vacuna contra la Covid 19?
No em puc arriscar a dir una resposta concreta a aquesta pregunta, jo confio que SI, però per a mi, el primordial és poder assegurar la seva seguretat i la seva salut, si es pot assegurar s’obriran les associacions, però si no és així, no s’obriran.

Quina és la seva prioritat per a aquesta legislatura dins de les diferents competències que té el seu càrrec?

La veritat, és que ara per ara la meva prioritat és sortir d’aquesta crisi sanitària i social que està afectant tant a tots, en el nostre municipi de forma més concreta a nivell laboral, ja que hi ha un nombre molt alt de persones que no tenen feina al no obrir molts hotels i la seva oferta complementària, per tant estan vivint una situació molt crítica i delicada. Els nostres Serveis Socials s’estan bolcant en aquestes ajudes tan necessàries. Poder ajudar a el major nombre de persones del nostre municipi, aquesta és la meva major prioritat ara per ara. També un projecte que em fa especial il·lusió és la remodelació de la plaça de la nostra “Gent Gran» a Son Servera, ja que millorarem molt l’accessibilitat a el centre, anem a posar un ascensor per a la seva mobilitat i anem a adaptar els banys per les seves necessitats, coses que eren totalment necessàries per a ells.

Moltes gràcies, senyora regidora, per la seva amabilitat i temps, vol afegir alguna cosa més?

Jo per la meva part, crec que no, simplement donar-te les gràcies i posar-me a la teva disposició i per a qualsevol cosa que necessitis.

Ha estat un plaer, senyora regidora.

Igualment, «Moltes Gràcies a tu, Magdalena».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.