Entrevista a la Junta Directiva de la Federació Balear de Bandes de Música, i al seu president Joan Carles Julià

El president i components de la Junta Directiva de la Federació Balear de Bandes de Música ens expliquen la preocupació de les bandes de música federades per l’actual situació degut a les estrictes mesures de seguretat imposades a les bandes pel Govern de les Illes Balears, a causa de la Covid-19. Els actuals components de la junta directiva són: Joan Carles Julià, president; Jordi Vanrell Batle, vicepresident; Tomeu Garau, secretari; Gemma de las Heras, tresorera; Joan Serra, assessor; i vocals , Maria dels Àngels Paniagua i Albert Sierra.

L’actual situació provocada per la Covid-19, ha afectat molt al món de la Cultura, i per tant, també a les bandes. Pensau des de la federació poder reactivar les bandes?
És impossible des de la Federació de Bandes poder ajudar a reactivar el sector bandístic amb les mesures tan poc meditades i encertades que ens posen des del govern. Però lluitarem per fer front a aquestes mesures i que la normalitat torni a les bandes.

Com afecten les restriccions pel Coronavirus a les bandes?

Hi ha un malestar general a les bandes a causa de les mesures publicades al BOIB de dia 13 de juliol de 2020, unes mesures excepcionals de prevenció per fer front a la crisi sanitària per mor de la COVID-19. En el punt 1.9 s’estableixen les mesures referents a les bandes de música on, entre d’altres mesures, limiten les activitats de les bandes amb un màxim de 30 músics, i reduir el nombre de músics a 30 fa que, sent músics amateurs les bandes tinguin més dificultats a l’hora de poder oferir un repertori amb condicions dignes. Tots els músics es sacrifiquen totes les setmanes anant als assajos a canvi del seu temps lliure per després, a causa d’aquestes mesures, no poder tocar el dia del concert, cosa que podria acabar en baixes dels seus membres a les bandes i , esperem que no, en la dissolució d’algunes”

Què ha suposat el confinament per a les bandes?
Per a les bandes el confinament ha suposat fer passes enrere, ja que quan han tornat començar s´han trobat que la “ maquinària estava rovellada” i, a més, qualque baixa. Insistim en que les bandes estan formades per gent amateur, al·lots i persones adultes, que necessiten de la part social de les bandes, del contacte amb gent que els motivi, dels seus professors.

Quantes bandes hi ha federades en aquests moments?
Som 33 bandes federades.

Joan Carles, com a president, consideres que les bandes han de continuar o aturar actuacions…?
Potser seria una possibilitat ja que ens sentim menyspreats, però les bandes no s’aturaran perquè seria la mort de moltes bandes. A més, les bandes són molt importants i ajuden a la cultura i festes dels seus pobles.

Heu tingut a la Federació qualque resposta conjunta del que volen totes les bandes?
Clar que sí. Les Bandes estan totalment conscienciades en funcionar d’una manera segura pels seus integrants i així ho han fet des del fi del confinament. El que demanen és poder funcionar amb el protocol que es va elaborar, per part de la Federació, per retornar a la normalitat. Una normativa que ha demostrat ser segura (no hi ha hagut casos de la Covid a les Bandes de les nostres illes) recolzada per uns informes tècnics que s’han presentat al Consell i al Govern i que és la mateixa que fan servir a les Bandes de Catalunya i València, llocs on tenen moltes més Bandes i més nombroses i que tampoc han tingut casos de Covid en el seu entorn.

Està prevista cap nova negociació amb el Govern de les Illes Balears, quant a la limitació del nombre de components que poden actuar?
Vàrem tenir una reunió amb la delegada de Cultura, Catalina Solivellas i tres tècnics del govern, on vàrem poder aconseguir que hi pogués haver rotacions de músics. Però hi ha més mesures de les quals no n’estam d’acord com per exemple, les que ens dicten la distància entre músics, sobretot a concerts en interiors de teatres, auditoris, per la qual cosa estam pendents d’una nova reunió, aquesta vegada amb la consellera Pilar Costa.
Volem dir també que aquestes mesures són les més estrictes de tot l’estat espanyol.”

La Federació… està d’acord amb aquestes noves mesures de seguretat que limiten a 30 el nombre de músics que poden actuar conjuntament?
No, per la qual cosa el que demanam és que no es limití el nombre de músics a 30 sinó que es limiti el nombre de músics segons el lloc on es durà a terme el concert amb totes les mesures sanitàries adients. I en segon lloc, que no es posi la distància a l’interior de 3 metres, sinó a la mateixa distància que a l’exterior. Si el que preocupa és la concentració de partícules en suspensió, ja cercarem les mesures adients per fer segur el concert (descansos per ventilar la sala, equips de recirculació d’aire, filtres HEPA als aires condicionats…)

Quines conseqüències hi haurà de cara a les bandes amb aquestes mesures?
Com deia abans, el que més ens preocupa són les possibles baixes de músics per falta de motivació, i a partir d’aquí, desmotivació de les Juntes i directors i la desaparició de les Bandes.

Les orquestres professionals, poden ser més de 30 components?
Si feim cas del que diu el BOIB totes les normes són iguals per a tots.

Com veis el futur de les bandes?
Ara mateix és complicat, els mesos que hem estat aturats han afectat negativament al funcionament de les bandes. Ja era complicat tenir als joves engrescats i aquesta situació ha fet que alguns s’hagin donat de baixa. Les restriccions no ajuden a poder funcionar amb normalitat. Ara que fa bon temps poden assajar al l’exterior però de cara a l’hivern si aquestes mesures no es canvien perillarà el funcionament de la vida normal de les bandes.

I el futur de les Escoles de Música com heu veieu?

Tot dependrà dels mitjans dels quals disposi cadascuna. Hi haurà escoles que puguin invertir en formació del professorat per adaptar-se a la nova situació, podran seguir fent la seva feina amb “normalitat”. Tot i això, dins l’ensenyança musical hi ha coses que es poden fer online, però hi ha moltes d’altres que són pràcticament impossibles. Formar als més joves (infantil) és quasi impossible. I assignatures, com per exemple, de conjunt musicals igualment. Tot és, i possiblement i serà més complicat. Això afectarà, pensam que molt, a les escoles de música. També s’ha de dir que no per a tots l’ensenyança de música és una prioritat. A més, si les famílies comencen a tenir problemes econòmics, les retallades principals sempre seran cap aquest tipus d’ensenyança.

Una gran motivació i il·lusió pels joves músics són els Certàmens de Bandes de Música, és a dir, poder anar a fora a competir. Per què la Federació Balear de Bandes no heu organitzat cap Certamen de Bandes a les nostres illes, quan a quasi tot l’Estat les federacions de bandes ho fan?
Aquesta és una pregunta complexa amb una resposta que té diferents arguments. En primer lloc, cal dir que ara mateix hi ha una vintena de certàmens organitzats de manera regular al país. La gran majoria d’ells són a la comunitat valenciana, que com bé tothom sap té una gran tradició. No només de bandes, si no també de certàmens. A més, en les darreres dècades han sorgit altres certamens com ara el de Pontevedra (Galicia), Azuaga (Extremadura), Mota del Cuervo i Dosbarrios (La Mancha) i alguns més. Per tant, no és cert que gairebé totes les federacions organitzin aquest tipus de competicions. Per altra banda, cal distingir entre els que són certamens regionals i els que són certamens nacionals. Entre els regionals podem destacar els provincials de Alacant, València i Castelló que tenen molta participació de les bandes locals i que després conflueixen en una segona fase que és el certamen autonòmic. En tots aquests casos la participació és exclusiva per a les bandes del territori. El segon cas, els concursos nacionals, són oberts a totes les bandes del territori espanyol. A banda de tot això, hi ha el Certamen Internacional de València, que com el seu nom ja indica té un abast més gran.

La junta de la Federació, veu la possibilitat d’organitzar algun Certament?
A la junta de la federació s’ha tantejat i s’ha parlat de la possibilitat d’organitzar algun concurs d’aquest tipus, s’ha parlat amb les juntes de les bandes i s’ha parlat amb molts de directors, i si mai no s’ha arribat a efectuar ha estat sobretot per la falta d’interès per part de la gran majoria de bandes, a qui no els interessa o no volen convertir els seus projectes musicals amb competicions. La majoria de les nostres bandes tenen una agenda d’actuacions ben carregada i això només suposaria augmentar la pressió sobre els músics. Encetar un projecte així és complicat tant per la infraestructura com per la logística, i també per l’economia de la Federació i no creiem que pogués ser un projecte de continuïtat. Segur que en podríem organitzar un, però no en podríem organitzar un cada any. Basta veure que les bandes interessades en Certamens que han sortit a fora a realitzar-lo són ben poques. Tanmateix, tens raó quan dius que pot servir d’element de motivació i de il·lusió, i esperem que arribi un dia en que les circumstàncies siguin les adequades per a un acte d’aquest tipus. De moment, la Federació te altres projectes (campus d’estiu, Banda federativa i encàrrec d’obres) que pensam que són prioritaris.”

La banda de Son Servera va ser la banda pionera a Mallorca en l’organització d’un Festival de Bandes i enguany amb mesures de seguretat especial a celebrat la 28a edició. Què opina de la continuïtat que ha tingut el Festival?

El Festival de Son Servera, efectivament, va ser el primer en realitzar-se i no va ser fins uns anys després que la Federació va començar a organitzar el seu cicle de festivals. Encara que la junta ha canviat i no podem parlar pels que la constituïen abans, és molt possible que els primers festivals realitzats a Son Servera servissin de model pel que després va fer la Federació. El que està clar és que a dia d’avui, el Festival de Son Servera és un referent dins el moviment bandístic de Mallorca, no només per que va ser el primer, sinó també perquè s’han efectuat 28 edicions consecutives i gairebé hi deuen haver assistit la major part de les bandes de Mallorca, a més, d’altres de fora de les Illes. Tot això, sumat-hi el marc incomparable de l’Església Nova de Son Servera, que ofereix un espai bellíssim per als concerts i que presenta una acústica molt bona. A la Federació no podem més que estar orgullosos de la continuïtat d’un projecte d’aquest tipus i agraïts tant a l’Ajuntament de Son Servera com a les respectives juntes que han estat al cap davant de la banda organitzadora, pel seu esforç i el seu compromís amb la Federació i amb el món de la Banda a Mallorca.


Veterans Banda de Música Local de Son Servera que participaren a la 1a edició del festival i continuen actius.

Assaig Banda Federació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.