“El principal objectiu de l’associació és l’abolició del gènere, la deconstrucció de la realitat en la qual hem crescut amb les presumpcions del que és una dona i un home”

 

Una nova associació ha començat a caminar al nostre municipi, la feminista Figues de cosines. Per això Card.cat s’hi ha atracat per saber de primera mà què farà aquesta associació i com. Val la pena llegir l’entrevista ja que se les veu plenes d’entusiasme i vitalitat davant el sempre difícil  repte d’intentar canviar la societat. Sort en l’aventura!

1. Siguem clars… la societat llorencina és masclista? 

La societat en general és masclista. Ho pot ser més o manco, però tots i totes (nosaltres incloses) som masclistes, ja que ens han educat en una societat patriarcal i tenim conductes i pensaments, moltes vegades inconscients, que es podrien considerar masclistes.

2. I què se pot fer per canviar-la o millorar-la?

El primer que cal fer és ser-ne conscients. De fet, moltes de nosaltres fa uns 10 anys no érem conscients de moltes de les actituds masclistes del nostre entorn, amb això sí que ha millorat la societat. És important educar en conseqüència, divulgar informació i tenir bons referents per a ajudar a comprendre què és el masclisme i saber detectar-lo.

3. A la societat, a pesar del que s’explica a l’escola, les campanyes del govern, les manifestacions, associacions com la vostra… continua havent mostres de masclisme.  A què es deu?

És molt difícil canviar d’un dia per l’altre tota l’educació patriarcal rebuda, i el masclisme no només està instaurat en l’educació i costums, sinó que és institucional. A més, els mitjans de comunicació, el cinema, la música… han contribuït també a perpetuar aquests rols de gènere. I també hem de ser conscients que totes aquestes accions i campanyes només arriben a la gent interessada, és important tenir una voluntat activa en voler canviar.

4. I aquestes quotes de paritat que s’han posat a diversos llocs les veis com a una bona solució o per anar bé hauria de sorgir de manera natural? 

Les consideram necessàries, però temporals. Mentre no hi hagi una igualtat real, mentre el sexe femení ho tingui més difícil, és necessari compensar i incentivar mesures per a introduir les dones a diferents sectors i per a, finalment, acabar amb l’anomenat “sostre de vidre”.

Les valentes dones

5. Sempre he trobat curiós el terme de micromasclisme. M’ho explicau? Hi estàs d’acord o simplement s’hauria de dir masclisme sense més?

El micromasclisme és el masclisme normalitzat socialment, d’aquell del que no ens adonam i utilitzam en el dia a dia a través d’expressions verbals o actituds. El concepte micromasclisme és una d’aquestes coses a les quals abans no donàvem importància i que ara és molt més visible. Per poder canviar la societat, és necessari saber veure on fallam, o què feim malament, i el micromasclisme és una d’aquestes coses a canviar i deixar de normalitzar.

En el rodatge del documental FESTEJAR, amb el qual guanyaren el 3r premi a la gala dels Granots d’or

6. Estau preparats i preparades per les crítiques que rebreu de cert sector per ser una associació reivindicativa que vol canviar les coses?

En som conscients i estam preparades, mai es fa tot a gust de tothom, i el feminisme és incòmode, perquè posa damunt la taula actituds i pensaments ben arrelats a la societat, ens fa replantejar-nos idees i ser crítics amb les nostres pròpies actituds. Si a nosaltres a vegades ens incomoda, imagina a un home que no en veu un benefici tan directe.

Facis el que facis et criticaran, i més a un poble, però sempre és important qüestionar-se les coses i repensar-les.

7. Fixa’t que en la darrera pregunta he usat el masculí i femení per referir-me a vosaltres. Estau d’acord amb aquest canvi lingüístic no sexista que es va reclamant de cada cop més?

En vàrem tenir un debat sobre això al principi quan preparàvem els estatuts i més endavant per a les xarxes socials. Vàrem decidir utilitzar el femení, ja que és una associació pensada per a dones i trobam que és important visualitzar-les també en el llenguatge, ja que el que no és visible no existeix. Això no vol dir que s’hagi de capgirar la gramàtica, però sí que es poden incorporar modificacions. La llengua no és una entitat immòbil i estàtica, la llengua està viva i en constant canvi. També existeix el llenguatge no sexista que inclou a tothom i intentam utilitzar-lo.

8. Exactament quan i per què sorgeix la idea de crear aquesta associació? 

El perquè és evident, vivim en un món masclista on l’educació dels infants es basa en principis sexistes i estereotips de gènere, és un problema que no només afecta el 51% de la població (les dones), sinó també al 49% restant, per tant, és una lluita que, sens dubte, val la pena.

Va sorgir com totes les bones idees, en un sopar d’amigues entre copa i copa de vi. El millor va venir després, quan es va exposar la idea de l’associació feminista i varen començar a sortir dones del poble de totes les edats, dones diferents, que tal vegada ens saludàvem d’enfora i res més, però va ser tenir la primera reunió, compartir un café, recomanacions de llibres, documentals i, també, agressions i actituds masclistes viscudes per part de totes, i reafirmar-nos en que valia la pena l’esforç, que valia la pena la lluita i sobretot que era i és absolutament necessari fer-ho.

9. I aquest nom tan curiós que li vau posar? 

Aquest nom va sorgir d’una pluja d’idees entre totes on vàrem aportar diferents noms. D’una banda, hi havia el concepte “filles de cosines” que reflectia la sororitat i agermanament entre nosaltres, també en el fet que en el poble quasi totes som família i, per tant, “filles de cosines”. Per altra banda, hi havia el concepte de “figa” que evidentment feia referència a la sexualitat femenina i a l’òrgan femení, el qual, consideram que és necessari donar-li visibilitat. I entre els dos conceptes va sorgir el joc de paraules de “figues de cosines”.

 

10. Quins són els vostres principals objectius i com els voleu dur a terme? 

Un dels objectius és la formació i informació en matèria feminista, per a conscienciar la societat (en aquest cas el poble) de la lluita que resta encara per fer en matèria d’igualtat, com més coneixements i informació tenen les persones més conscients són de la realitat.

Volem donar molta importància a la denúncia dels masclismes quotidians i més pròxims que patim al dia a dia.

De totes maneres, el principal objectiu de l’associació i que engloba tots els altres objectius és l’abolició del gènere, és la deconstrucció de la realitat en la que hem crescut amb les presumpcions del que és una dona i un home i tot el que va aparellat a això. Sabem que és un gran objectiu pero no anem a limitar-mos abans de començar.

11. Amb quants de socis compteu en l’actualitat i a quin nombre vos agradaria arribar?

Actualment som 13 dones actives dins l’associació, però un dels objectius de l’assemblea també és incorporar la gent que hi estigui interessada, sigui com a sòcia o més activament dins el Consell.

12. Hi ha algun home? Creieu que s’animaran a apuntar-s’hi o se cohibiran?

Tenim alguns seguidors del sexe masculí a les xarxes socials i estan convidats a participar en totes les nostres futures activitats. El seu paper com a aliats de la lluita és fonamental, però creiem que el protagonisme l’han de tenir les dones. Hem d’encapçalar la lluita i ser motor de l’associació, per a poder apropiar-nos dels espais que no se’ns permetia ocupar i fer escoltar la nostra veu.

13. Amb quins càrrecs està distribuïda l’associació? Qui els ocupa i quina és la seva funció?

A part de presidenta, vicepresidenta, secretària i tresorera, hem creat diferents comissions on ens dividim el tipus de feina. Com una comissió de comunicació, que es fa càrrec de les xarxes socials, una altra d’esdeveniments, una altra d’ètica, de sostenibilitat, etc., i algunes que tenim pensades pel futur, com de mares feministes o LGTBI. Pensam que així cada una de nosaltres pot aportar el que li vagi millor o en el qual estigui interessada i pot estar només a alguna comissió i ajudar en la seva tasca.

14. I per acabar un compromís. Card.cat sempre ha volgut ser un altaveu dels moviments i associacions del poble. Vos comprometeu a donar la vostre veu (a través d,articles, imatges, vídeos, publicitat…) a la revista de manera regular ?

Has obert una porta que pot ser molt mala de tancar, només es una avís. Tenim moltes idees i projectes 🙂

El logo de l’associació

Un pensament a ““El principal objectiu de l’associació és l’abolició del gènere, la deconstrucció de la realitat en la qual hem crescut amb les presumpcions del que és una dona i un home”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.