Mots perduts: enflocar

De petit a vegades me deien “t’enflocaré una bleda…” o “te n’enflocaré una…” (ja podeu deduir per què 😜).També sentia a dir “ja m’ho han enflocat a mi!” (en sentit que li han fet fer alguna cosa que li feia poques ganes realitzar). Ara totes aquestes expressions ja s’han substituït per altres més generals… però aquest mot encara amaga altres sorpreses en forma de significat:

Significat:

1. Guarnir de flocs (cadascun dels fils o cordons adherits i penjats a la vorera d’un vestit, cortina o altra peça de roba, a la qual serveixen d’adorn);; cast. enflecar

2. Adornar excessivament; cast. emperifollar, engalanar. 

3. fig. Posar, aplicar, generalment en sentit pejoratiu (Mall., Men.). Especialment: a) Pegar, donar (cops agressius); cast. soltar. b) Abocar, llançar paraules, frases, expressions que poden causar ofensa, sorpresa, perjui (Mall.). c) Dirigir o fer recaure damunt qualcú una cosa poc grata; cast. endosar.d) refl. Menjar-se, engolir (Mall.); cast. comerse, engullirse. 

Grafies documentades: “Si no deis que sí, vos enfloc un altre sermó”, Alcover Cont. 59

Etimologia: derivat de floc (del llatíflŏccu, mat. sign)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.