Bé a la feina, bé dins el cap

La feina és probablement el lloc on molts de nosaltres hi passa gran part de la seva vida, i, sense comptar el temps de repòs, moltes vegades hi passem fins i tot més temps que a casa. Així i tot, no tots tenen la sort de poder dir que van amb gust a la feina, i això es veu principalment influenciat per l’ambient que hi hagi.

Perquè el clima a la feina és tan important?
El clima laboral és el principal factor de satisfacció a la feina i, curiosament, no sempre s’aconsegueix que sigui positiu i bo per tots els integrants.

És més, un clima tòxic (molt més fàcil de crear del que us penseu) genera una gran falta de motivació per part del treballadors, el que porta a una menor qualitat de feina, menys productivitat, baixes de salut, i grans seqüeles psicològiques tal com ansietat, falta de confiança en un mateix, pèrdues d’habilitats socials i baixa d’autoestima.

Per això, per estar bé al nostre dia a dia, ens toca prendre les regnes i fomentar un “bon rollito” amb els nostres companys!

Què puc fer jo per fomentar un ambient positiu al meu lloc de feina?

  1. Pren en compte tot el que els teus companys aportin, encara que et sembli irrellevant.

A tots ens agrada que facin cas, i demanar als altres com es troben o el que pensen t’obrirà moltes portes i t’acostarà als teus companys.

  1. Mantén l’ordre i la llimpiesa al teu lloc de feina

En cas de dificultats, basta que una cosa no estigui al seu lloc per explotar. Mantenint un sistema d’ordre evita conflictes i ens ajudar a resoldre amb més facilitat les crisis.

  1. Aprèn a dir que no sense ferir

Posar els nostres límits, amb tacte, resulta clau per tenir una relació sana amb els nostres companys de feina.

  1. Escolta

Escoltar i entendre la perspectiva dels altres et mantindrà sempre en un punt positiu. Mostrar empatia de cara a les dificultats que un company es pot trobar jugarà al teu favor.

  1. Cooperar, no competir

Treballar no és fàcil, però recorda que esteu tots remant en la mateixa direcció. Intentant destacar o guardar-te certs trucs per tu només et farà la feina més difícil.

  1. Dona les gràcies

Agraeix a les persones del teu equip per la feina que estan fent i fer-los saber que el que fan és important per tu. No dubtis mai en subratllar un encert.

  1. Celebreu els èxits

Fes que tothom sigui partícip de les bones noticies! Compartir-les vos ajudarà a fer pinya.

Què fer davant d’una crisis?

Quan les coses s’embruten, sobretot, mantén la calma. Ordena les teves idees abans de dir-les i assegura’t de transmetre els missatges de forma assertiva: fes respectar els teus drets, però prioritza la forma d’expressió, deixant de banda els retrets i missatges acusatius. Centra’t en la solució per fomentar que no es torni a repetir una situació similar.

I ara… A practicar! Per començar, et recomano que provis cada dia una de les tècniques que t’he esmentat, i observa quins resultats produeix el teu canvi de conducta, tant en l’equip com en tu mateix!

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta
Cita prèvia: 616 23 29 83

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.