“Encara no s’ha fet cap actuació al nucli urbà per prevenir una desgràcia similar”

Se diu aviat, però ja han passat dos anys de la torrentada que va afectar el municipi de Sant Llorenç i el record encara és ben present. Per això, aprofitant l’efemèride, hem considerat oportú entrevistar na Bàrbara Servera Pisca, presidenta de l’associació d’afectats per la torrentada, a pesar que com ella diu “no només ens n’hem de recordar als aniversaris, sinó que tenir-ho sempre ben present”. L’entrevista val bé la pena ja que na Bàrbara no té pèls a la llengua i xerra ben clar, criticant quan fa falta l’Ajuntament, el Govern i el Consell de Mallorca. 

 

Bàrbara “Pisca”

1. Comencem sense preàmbuls… Ja fa dos anys de la torrentada, que es diu aviat. Com te trobes? Ho tens totalment superat?

Em trobo bé, tranquil·la. Puc dir que sí que està superat, hem de tirar endavant, i no podem permetre que la por condicioni les nostres vides. Ara bé, continuo tenint molt present que el que va passar ara fa dos anys pot tornar a passar, i la gran preocupació és que quasi bé no s’ha fet res al nucli urbà per evitar que l’aigua torni a entrar.

2. I la resta de components de l’associació?

Tots compartim el mateix sentir i la mateixa preocupació i voldria dir que les següents preguntes les respondré com a vicepresidenta de l’associació, en consens amb la resta de membres de l’executiva.

3. Encara estau en marxa o va ser una feina primerenca per poder recuperar el perdut  i ara ja no té continuïtat?

La major part del que varen perdre tantes i tantes persones no es va recuperar ni es podrà recuperar mai: objectes personals i materials i records de tota una vida, això no tornarà. Quan parles de recuperar el perdut entenc que parles de doblers i ajudes rebudes. Al principi aquesta era una qüestió molt i molt important per l’associació, era imprescindible facilitar ajuts econòmics a les persones afectades per poder refer els seus negocis, les seves llars i les seves vides. És per això que vàrem vetllar perquè es fes el repartiment dels doblers recaptats de la manera més justa possible; l’Ajuntament aquí va fer una gran feina, però era una tasca molt complicada i quasi bé impossible tenir a tothom content.

Per descomptat que té continuïtat, a més pensem que encara hi ha molta feina per fer, no podem deixar que cap de les institucions se n’oblidin i mirin cap a un altre lloc. La feina de l’associació cobra més sentit que mai. I continuarem pressionant perquè es faci el que s’ha de fer d’una vegada i per totes.

Hem de dir que tenim una reunió pendent i no s’ha fet encara perquè les dates que ens han ofert no ens anaven gens bé, tots els de l’associació treballem i tenim altres responsabilitats, així que segur que en breu trobarem una data que ens vagi bé a tots perquè ens informin de la situació i del perquè no s’està avançant en les obres importants.

4. Econòmicament creieu que heu recuperat tot el que vau perdre? Estau satisfets del que vos van donar?

Insisteixo, recuperar tot el que es va perdre és impossible. Els ajuts en la majoria dels casos han estat insuficients, i són moltes les persones que han hagut d’afegir de la seva butxaca i fins i tot recórrer a préstecs per acabar de reformar les seves vivendes. Per altra banda també he de dir que els que no varen estar tant afectats en general estan més contents amb el que varen rebre.

5. I en l’aspecte psicològic? Quan plou encara mirau el cel? Vos despertau qualque nit?

Crec que podria parlar en nom de la majoria d’afectats i no m’equivocaria gaire. Clar que tothom mira al cel quan donen previsions de ruixats importants, i no és que la gent es desperti de nit, és que ja no dormen.

Durant la torrentada es va acumular una quantitat històrica d’aigua

6. I la resta del poble encara ho té present o ja ha passat pàgina i caurem en les mateixos errors?

La gent del poble encara ho té molt i molt present, i no crec just responsabilitzar  totes aquestes persones dels errors. El que fa falta encara a dia d’avui són uns protocols clars perquè sàpiguen el que han de fer en tot moment, i que el sistema d’alarmes sigui efectiu perquè puguin actuar en conseqüència abans que arribi l’aigua al poble i no en haver passat tot.

7. Anem al quid de la qüestió. Si ara plogués igual, amb totes les reparacions que han fet, encara rebríem igual? 

Exactament igual o pitjor: es varen aixecar murs molt més reforçats, en plena suspensió de llicències, que obstaculitzen encara més el pas de l’aigua.

8. A l’ajuntament què li manca per fer? 

Dels 44 punts crítics que es varen identificar, se n’han executat la meitat.

22 actuacions consistents en petites intervencions, reparació de ponts, camins… en definitiva petites reparacions.

Hi ha 19 actuacions pendents d’executar i 3 en tramitació.

Des de l’associació d’afectats per la torrentada volem puntualitzar que gairebé tots els projectes executats són a sol rústic i cap compleix ni té en compte el cabdal d’aigua marcat en el seu moment per Miquel Grimalt, geògraf i professor de la UIB.

S’han generat passos de ponts del tot insuficients, considerablement més reforçats, que faran efecte presa, quan el recomanable és que el pas de l’aigua vagi lliure i en tot cas dipositi els sediments a les voreres i no al mig, provocant onades i augment de cabdal.

En canvi no s’han realitzat les accions necessàries als nuclis urbans.

Si torna a venir una torrentada de dimensions semblants a la d’ocutbre del 2018 res s’ha fet per prevenir que torni a passar el mateix. Som plenament conscients que és molt difícil evitar l’entrada d’aigua al poble, però sí que es poden minimitzar els efectes.

Ja entrant en terreny urbà, trobem les casetes/vestuaris del camp municipal d’esports, una decisió errònia de l’ajuntament quan es van fer nous just després de la torrentada, una paret que conforma una presa que fa que l’aigua torni enrere cap al cementiri. És per això que l’ajuntament va decidir blindar la paret del cementiri de Sant Llorenç, però aquesta no era la solució òptima ni la proposada per l’associació, la nostra proposta era la d’enderrocar aquestes casetes, que ja no s’havien d’haver aixecat, per deixar pas a l’aigua i que faci el seu camí.

Per altra banda no s’ha fet cap intervenció al llarg del torrent que travessa el nucli urbà.

No s’han seguit criteris clars i unificats quant a les expropiacions de 15m des de l’eix del torrent.

I de les compres de propietats en zones inundables que ha fet l’Ajuntament, a dia d’avui encara no se n’ha enderrocat cap edifici ni s’ha executat cap obre o projecte.

Dels diferents ponts que travessen el nucli urbà (Ctra. Artà, C/ Major, Ctra Son Servera en fa falta algun més?), no fa falta ni parlar-ne, no s’ha fet res de res i són sense cap dubte els punts més crítics i on s’hauria d’haver actuat abans.

Si bé només un d’ells es competència municipal, el del C/ Major. Des de l’associació sempre hem insistit a l’Ajuntament que prengués la iniciativa i actués sobre aquest pont per donar exemple a la resta d’institucions, al cap i a la fi qui ha de vetllar per els seus habitants és l’Ajuntament.

Resumint, a hores d’ara i com els hem dit i repetit moltes vegades als representants de l’Ajuntament, encara no s’ha fet cap actuació al nucli urbà per prevenir una desgràcia com la del 9 d’octubre del 2018 o potser més gran encara.

És a dir si tornés a venir una torrentada com la passada, tindríem una altra vegada els mateixos problemes, l’aigua seguiria entrant al poble i provocant el caos i la destrucció.

9. I què ha fet bé?

Entenem que l’Ajuntament ha fet algunes coses bé, de la gestió posterior a la torrentada en fem un balanç positiu, Es varen fer més coses bé que malament perquè el poble i la seva gent es recuperessin al més aviat possible.

De les 22 actuacions fetes, la majoria, com he dit, no segueixen les recomanacions fetes pels experts, són intervencions necessàries però no les més importants. Les grans intervencions que he enumerat abans i que s’haurien d’haver dut a terme ni s’han començat. Queda molt per fer i seguirem insistint perquè tot això es porti a terme.

De fet l’única acció al nucli urbà de la qual tenim constància és l’enderroc de la cotxeria del C/Ordines, en la qual han tornat a intervenir recentment, i esperem que acabin fent arribar aquest carrer fins al torrent perquè sigui efectiu i funcional.

Resta pendent fer el mateix al C/ Cardassar.

10. En general aprovaríeu la seva actuació?

No

11. I el Govern, Consell de Mallorca o el mateix Govern espanyol? Han fet bona feina o els falta encara molt per fer?

He de dir que els únics que han fet alguna cosa han estat els de l’Ajuntament.

Això del Govern i el Consell és una vertadera vergonya.

Les promeses del Govern, d’ajuts i intervencions no han arribat.

Quant el Consell Insular de Mallorca, de 12 actuacions importants, no n’hi ha ni una d’executada, la majoria grans i importants actuacions, repeteixo, no se n’ha executat ni una, per tant des de l’associació demanarem les explicacions pertinents a aquestes institucions.

12. Acabem amb el tema de la setmana, Com veis el nomenament com a fill adoptiu de Rafel Nadal i el carrer que li volen dedicar?

Ens sembla un molt bon reconeixement per la persona que tant va fer i tant va donar a la gent de Sant Llorenç quan més ho necessitava.

És un orgull per a tots nosaltres tenir a en Rafel Nadal i els valors que representa com a fill adoptiu d’aquest municipi.

Rafel Nadal ha estat reconegut pel poble per la seva ajuda prestada a la torrentada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.