Bildu

Aquest dies, a rel del recolzament que ha manifestat Bildu a l’aprovació dels Pressuposts, s’han alçat nombroses veus de la dreta, esqueixant-se les vestidures per si el PSOE gosa acceptar els seus vots. Però no només ha estat la dreta la que s’ha escandalitzat, sinó també els anomenats «barons» del Partit Socialista: García Page, Fernández Vara, Javier Lambán, Susana Díaz… i alguns que fa anys que estan a la reserva, com Guerra o Ibarra. Sobre aquesta actitud m’agradaria fer-ne alguns comentaris.

1/ BILDU és una coalició integrada per Eusko Alkartasuna (un partit fundat el 1986 per Carlos Garaikoetxea, després d’una escisió del PNB); Alternatiba (creat el 2009 amb la intenció de possibilitar la unitat de l’esquerra basca); la plataforma ciutadana Herritarron Garaia (que les dretes pretenien fer creure que en realitat es tractava d’Herri Batasuna, però que el Tribunal Constitucional va sentenciar que no era ver); i altres grups menors abertzales i d’esquerres. Cap d’aquests partits ni cap dels seus membres té deutes pendents amb la justícia.

2/ Quan ETA encara estava en actiu –sortosament ja no hi està–, tots els partits democràtics deien als que la recolzaven que deixassin de banda la violència i participassin en les institucions de manera pacífica. Ara que ho han fet, els neguen el dret a esser un partit com els altres. Què els agradaria que fessin? Que tornassin recolzar la violència?

3/ En el mateix sentit, qui pretén atorgar-se el dret d’emetre certificats de democràcia? Qui és que pot dir amb qui es pot pactar i amb qui no? O ja no és el poble, amb els seus vots, el qui decideix? O no són tan vàlids els vots de BILDU com els del PP, Ciutadans o VOX?

4/ Segons el diari ABC, en 51 anys ETA va assassinar 857 persones; segons el País, el franquisme va matar 150.000 persones, a part dels que moriren a la guerra. Res més lluny de la meva intenció que voler fer comparacions, però si s’exigeix a BILDU que demani perdó per allò que feren els d’ETA –no ells–, perquè no s’exigeix el mateix a VOX per les víctimes del franquisme? Per què el PSOE no pot pactar amb els bascs i en canvi el PP i Ciutadans sí que ho poden fer amb l’extrema dreta?

5/ Diuen que Otegui mai no ha demanat perdó a les víctimes d’ETA, però la veritat és que sí ho va fer el 16 de setembre de 2012 a El Plural, RTVE i Europa Press. Quan ha demanat perdó VOX a les víctimes del franquisme?

Ja sé que a tots aquests de les «velles glòries» del PSOE els agradaria més que en Sánchez pactàs amb Ciutadans que amb Podemos o els nacionalistes, però també sé que tots ells varen fer tot el que pogueren perquè no fos ell el candidat del seu partit. Com deia en Wyoming l’altre dia, més que «jarrones chinos» semblen una vaixella barata comprada en un basar xinès.

4 pensaments a “Bildu

 1. Bildu si no vac malament era Herri Batasuna. Estic d’acord, inclús m’agrada Bildu. Are bé, ja domés falta que se digui que se sèrie Pàtria és dolenta. Una tendència creixent cap a no sé què… No entenc perquè no hi pot haver un terme mitg…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Si, bueno segons per què es Tribunal Constitucional té credibilitat i segons per què no en té. Lo que està clar és que és antics votants de HB ara són Bildu. Tampoc vull entrar en polèmica, però ara pereix que sempre han estat es bons de sa película. I que consti que sóc ben neutral, inclús me pareix bé això de votar a favor des presspots…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Jo tampoc no vull entrar en polèmiques, però he de recordar que en cap moment he dit que fossin els bons ni els dolents: només dic que tenen tant de dret com els altres a votar el que considerin oportú.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.