Mots perduts: Eixarcolar

Feia anys que no el sentia i l’altre dia, pensant amb una persona concreta, va comparèixer en el record. És un d’aquells mots sonors, simpàtics, estranys, seductors…
A més també té un bell significat. No basta fer coses, se n’han de cuidar. No basta sembrar, han de cuidar el que s’ha sembrat.

Es un mot ben perdut, la imatge de netejar sembrats pertany, a nivell general, al Sant Llorenç estrictament rural d’abans, de la mecanització del camp. Actualment es manté la tasca -no el mot- en el cas dels horts familiars.

En el meu entorn familiar, per a la mateixa tasca s’utilitzava més “entrecavar”. També he sentit el mot eixarcolar per a la tasca d’atracar terra als trocs de les vinyes, el que nosaltres diem “calçar”

El DCVB mostra:

EIXARCOLARv. tr.
Netejar els sembrats de les males herbes que s’hi crien; cast. sachar, escardar. En axí con los lauradors exercolen los blats e’ls denejen, Llull Cont. 121, 7. Dos caueguets de exercolar, doc. a. 1567 (arx. parr. de Sta. Col. de Q.). El pagès conrador y la jornalera jovençana… endolcint ab cançons y tonades la feina d’exarcolar ordis y blats, Obrador Arq. lit. 13. El blat està eixarcolat, Colom Juven. 33.
Refr.:

«Poc eixarcolar, poques espigues a segar» (Lleida). «Eixarcola bé els sembrats i els veuràs multiplicats» (Men.).
Fon.: 
əʃəɾkulá (or., men.); əʃəɾkolá (mall.).
Var. form.: 
xarcolar.
Etim.: 
del llatí sarcŭlare, mat. sign.

Imatge de Google

6 pensaments a “Mots perduts: Eixarcolar

    • Certament. En tot cas i segons la meva limitada experiència, dependrà del tipus de cultiu i de les herbes que hi neixen.

  1. Quan era petita la meva mare em deia, vinga Rosa anem el camp a eixercolar. I de fet era la feina de estirar de la terra que si estava molla molt millor les males herbes que creixien entremig de les bledes, espinacs…….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.