L’Ajuntament de Son Servera aprova el canvi del passeig del Moll de Cala Bona en homenatge a na Magdalena Rigo Lliteras

L’Ajuntament de Son Servera reconeix així a la serverina, Magdalena Rigo Lliteras, la primera dona bombera d’Espanya i d’Europa que va morir el passat mes d’octubre, als 59 anys, a causa d’un derrame cerebral. Els tràmits i expedient 2987/2020 per a la denominació d’un tram del passeig del Moll de Cala Bona, com a plaça, de na Magdalena Rigo Lliteras, començaren el 19 de novembre de 2020, i han finalitzat avui dijous dia 21 de gener, amb la seva aprovació en el Ple celebrat per via telemàtica de l’Ajuntament de Son Servera.
El 1981, Espanya va aprovar una modificació de el Codi Civil que permetia a les dones treballar (fora de casa) sense el permís dels seus pares o marits i administrar els seus propis diners.
La serverina, Magdalena Rigo Lliteras, l’any 1981 es va convertir en bombera de el cos de Bombers de les Illes Balears, després de superar les oposicions davant de 300 candidats, entre els quals només hi havia 4 dones, i es va convertir així en la primera dona bombera d’Espanya i d’Europa.
Va ser una pionera que lluità pels seus somnis i conviccions, i que amb la seva incorporació al cos de bombers de Palma, fa gairebé 40 anys, marcà un precedent i obrí un nou camí professional per a totes les dones, no només de les illes, sinó del conjunt del país.
Es va jubilar prematurament a causa d’un accident de trànsit, mentre treballava i va continuar molt vinculada a el cos. De fet, el seu marit Pep Zanoguera també és bomber i s’ha jubilat recentment.
Na Magdalena, al llarg de la seva vida va estar molt compromesa amb el seu poble, de manera especial amb el port de pescadors de Cala Bona. Va ser una de les impulsores de la recuperació del tren de Palma, una lluita que a dia d’avui continua. A més, li agradava molt la música. i era alumna de violí de 440 Aula Musical de Cala Millor, participà de tots els concerts de l’escola juntament amb els alumnes més joves amb molta il·lusió.
L’Ajuntament de Son Servera al complet ha volgut reconèixer la valentia, solidaritat, carrera i lluita per la igualtat de na Magdalena, vinculant per a sempre el seu nom al port de Cala Bona que tant va estimar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.