Món: Comptar el temps

Moltes vegades mos embullam amb coses que pareixen senzilles, bé perquè no ho tenim clar o bé perquè la informació que ens tocaria arribar no l’entenem o no mos arriba.

Partim de com comptam el temps en el món occidental i recordam que un any, en aquesta manera de comptar, és el temps que el nostre planeta dona una volta al voltant del sol i partim també del sistema de comptar aC (abans de Crist) i dC (després de Crist).
Anam idò a explicar dues situacions que m’han embullat amb anterioritat. Per exemple comptant en segles (100 anys) poden esser aC o dC , com podeuveure a la gràfica.

Queda clar que el segle I dC aniria de l’any 0 a l’any 100 i el segle I aC aniria de l’any 100 a l’any 0. Quin seria el darrer mig segle I dC? idò de l’any 50 al 100. I el darrer mig segle aC? De l’any 0 al 50 Com veis els anys aC les hem de comptar al revés
Un altre situació peculiar que mos trobam es quan posam data a homes anteriors a la nostra espècie, per exemple l’home de Neandertal o l’homo Antecesor; quan mos diuen d’aquets ossos de Neandertal sabem que va morir quan tenia a prop de 60 anys, i és fals, perquè per especies d’home antic compten amb anys dentals (i no ens ho recorden) i les especies antigues tenien un desenvolupament dental mes ràpid que nosaltres, al voltant del 80% més,o sigui que el Neandertal de 60 anys tenia uns 33 anys solars.

En poques paraules, hem d’anar alerta amb les escales de comptar el temps, o mos embullaran/embullarem.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.